Cultura

Circ tensant el límit

El Grec mostra un ventall de propostes principalment de circ contemporani com són la companyia Eia, el Circ d’Hivern de 9Barris, els Rhum i Pepa Plana

La companyia Rhum s’atreveix a programar ‘Gran reserva’ diverses setmanes al Teatre Borràs
Pepa Plana repetirà ‘Veus que no veus’ en endarrerir-se el nou muntatge, a causa de la Covid

La salut del circ contemporani català és notable, i si té èxit és perquè aconsegueix atraure un ampli grup d’espectadors amb uns espectacles que tenen uns llenguatges propis, i que estan agermanats pel fet de tensar els límits. Els que siguin. Aquest èxit es demostra, per exemple, amb la gira internacional i nacional de la companyia Eia, programada abans de la seva estrena (del 15 al 17 de juliol al Mercat de les Flors). També la companyia Rhum fa una aposta valenta. Perquè s’ha atrevit a programar fora del Teatre Lliure (el seu escenari de referència a Rhum, Rhumia i Rhumans); ara presenta Gran reserva al Teatre Borràs fins a l’1 d’agost. El Grec, que torna a convidar el Grup Acrobàtic de Tànger (amb Desperta’t, una nova peça espectacular d’un ritme i uns vols espectaculars a l’Amfiteatre Grec divendres i dissabte vinent), també ha volgut premiar la tenacitat de projectes com el Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris, que enguany ha celebrat els seus 25 anys de produccions ininterrompudes. Fins i tot la foscor és un nou projecte que vol consolidar-se en els escenaris de sala d’arreu de Catalunya, sumant més arguments a la dramatúrgia, que continua expressant-se a través de les disciplines acrobàtiques. Es podrà veure del 22 al 24 de juliol al Mercat de les Flors.

Nuye és el resultat de dos anys d’investigació a la sala d’assaig dels Eia. És el primer cop que Armando Rabanera Muro i Fabrizio Giannini no seran a l’escena i donen l’oportunitat a sis acròbates que treballen a partir de tres tipus de parelles: home-home, dona-home, dona-dona. Giannini explicava fa uns dies en la roda de premsa adreçada al circ que Eia mai havia treballat la relació de parella com a eix central. I aquest ha estat l’univers que s’ha explorat en aquest muntatge que, a més de la tècnica del mà a mà, no obvia altres disciplines com els jocs icarians. InTarsi es va estrenar el 2016. La seva companyia de circ fa llarguíssimes exploracions a la sala d’assaig per construir uns muntatges que aguanten molts anys en cartell. També ho pretén fer Nuye. La nova formació que hi participa beu de diferents generacions i trajectòries artístiques. Fabrizio Giannini descarta que hi hagi un canvi generacional en la companyia; en tot cas, a partir d’ara, la família d’Eia “serà més gran”. Nuye també es podrà veure aviat a Terrassa i té prevista una minitemporada per Nadal al Mercat de les Flors. L’obra planteja una relació molt oberta de parelles, trencant el concepte de gènere i demostrant una desjerarquització de les relacions personals, a través d’unes acrobàcies i una espectacularitat completada amb la composició de música original.

Gran reserva s’havia d’estrenar al Grec del 2020. La pandèmia ho va endarrerir. Tot i així, ja s’ha pogut veure puntualment en escenaris com el castell de Montjuïc al Mercè Arts de Carrer. En aquest treball, es rescaten els números més celebrats de la seva trilogia (que parteix de números clàssics però que actualitzen amb una mirada ben canalla). El que va sorgir com un homenatge a Monti, mort feia poc, s’ha convertit en una saga, i ja estan plantejant un cinquè espectacle que farà un pas enllà en el seu univers de fer “el mateix número però mai de la mateixa manera”, diu Jordi Martínez.

Pepa Plana també havia d’estrenar un nou muntatge per a aquest Grec, que la Covid ha desajustat. Finalment, tornaran amb el duet (també d’entrades clàssiques però mirades en femení, que és tot un trencament de canell) a Veus que no veus. Es podrà veure aquest dissabte i diumenge a l’Ateneu de Nou Barris. Per cert, el trio de pallasses se’l guardaran per al 2022.

La programació del Grec circense ja ha gaudit del treball intuïtiu i de gran potència visual, Fenomen, d’Animal Religion, que ha propiciat la trobada de Quim Girón i Moon Ribas. Les apostes del Grec pel circ coincideixen amb la pròrroga del Festival del Circ Cric, que habitualment es programa de Setmana Santa a Sant Joan i que, en vista de l’èxit d’enguany, oferirà una pròrroga del 17 de setembre al 21 de novembre.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.