Cultura

Mirador

Palau Ferré, l’artista dels colors

Les figures femenines d’ulls ametllats, els paisatges primaverals i les natures estàtiques de fruites i flors són algunes de les temàtiques més característiques del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (1921-2000).

Nascut a Montblanc el 24 d’agost del 1921, avui fa cent anys, Palau Ferré va esdevenir un dels artistes més singulars de la segona meitat del segle XX. Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, i després d’exposar a la Sala Gaspar i en quatre edicions dels Salons d’Octubre, el 1957 Palau Ferré va fer el pas a París, becat pel govern francès, on va connectar amb els corrents internacionals de l’art.

Tal com remarcaven les cròniques de l’època d’El Correo Catalán, El Noticiero Universal o les de la revista Destino, les pintures de Palau Ferré, sempre figuratives, estan fortament influïdes pel cubisme picassià i per un ús expressionista dels colors.

Quan torna de París, als anys seixanta, el contracte que signa amb un marxant, que l’obliga a pintar a metres quadrats, estronca l’èxit de la seva carrera artística. El 1974 el Tribunal Suprem el condemna, encara, a pintar quaranta metres quadrats més de pintura a l’oli per deslliurar-se de les clàusules contractuals.

Complerta la sentència, Palau Ferré decideix deixar d’exposar i cremar bona part dels quadres que pinti a partir d’aleshores per reivindicar els drets dels artistes enfront d’un mercat de l’art de galeries, subhastes i especulació. Per això la premsa va batejar Palau Ferré com “el pintor que cremava els seus quadres”.

Als anys noranta, i després d’aquest llarg parèntesi expositiu, Palau Ferré recupera la il·lusió per l’art amb unes renovades tintes xineses plenes de colors, amb les quals dona un nou impuls al seu imaginari pictòric d’arlequins, sardanes, minotaures i gira-sols intensament grocs.

Fruit de la seva pròpia experiència personal, Palau Ferré donarà suport a nombrosos projectes socials i culturals. Així, diverses entitats i ONG com Amnistia Internacional, Mans Unides, el Memorial per la Pau Josep Vidal Llecha, Mundo Vivo o la Federació Catalana de Voluntariat Social il·lustren les seves campanyes amb quadres de l’artista. També als inicis del diari Avui, Palau Ferré idea un quadre per al rotatiu a fi d’enfortir la premsa en català.

Enguany, el centenari de Palau Ferré és una de les commemoracions oficials de la Generalitat de Catalunya, que ha declarat el 2021 com a Any Palau Ferré. Vint exposicions temàtiques i cent actes territorials recorden l’art i els valors de Maties Palau Ferré, l’artista dels colors que defensava els drets humans.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.