Cultura

Artur Gaya

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries

“La jota és tan catalana com la sardana i el porró”

Vint anys després de l'inici de la trajectòria artística de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, el grup de música tradicional impulsa la creació d'un centre d'interpretació de la jota amb tot el material compilat
Què és la Casa de la Jota?
És una idea dels Quicos de fa molt de temps i potser ara, en un moment de crisi econòmica, però no d'idees, és el moment de tirar-la endavant. En els darrers vint anys hem acumulat molt material sobre la jota i creiem necessari habilitar un espai físic i virtual que explique què és, quin és el seu origen i com es canta o balla.
I quin és l'origen de la jota?
Hi ha moltes teories. Una llegenda diu que la va inventar un poeta àrab provinent del País Valencià, però hi ha musicòlegs que situen abans el seu origen. La realitat és que es conserva en territoris on la cultura àrab hi va ser més temps, com ara les Terres de l'Ebre, el Priorat, el País Valencià i les Balears.
Hi ha qui creu que la jota és
aragonesa...
És una música mediterrània i és tan catalana com la sardana i el porró. Reivindiquen la catalanitat de la jota i no perquè la balle menys gent és menys catalana. Pot ser que la jota pugés Ebre amunt fins a Aragó o just a l'inrevés.
Què ha suposat la declaració de la jota com a element festiu
d'interès nacional?
És el reconeixement d'una realitat, ho havien fet amb la sardana i calia fer-ho també amb la jota. Hi ha qui es pregunta per què a les Terres de l'Ebre no ballem sardanes o fem castells. L'explicació és senzilla, tenim unes altres tradicions. No volem expandir la jota per tot Catalunya, però sí que tothom conegui el seu origen.
És difícil cantar una jota?
Els pagesos canten uns tons molt difícils que han après per transmissió oral, però es pot aprendre. De fet, en els darrers quinze anys han sorgit cantadors de jota joves amb les seues rondalles. La societat ha canviat, la cultura rural és diferent, ara ja no es canta mentre es treballa, però estic convençut que si la crisi portés la gent a tornar a treballar al camp la jota tindria una altra vegada la seua funció social.
Els cantadors de jota d'avui en dia improvisen com ho feien Lo Canalero o Lo Teixidor?
Prefereixo parlar de cant ocasional que d'improvisació. Un cantador es pot preparar uns versos efímers per a una festa concreta o per a una manifestació, ja que a l'Ebre s'utilitza la jota per a la lluita reivindicativa. Com més experiència, més fàcilment es pot improvisar.
I la jota ballada quina salut té?
Hi ha molts pobles on la jota
ballada no s'ha perdut i s'han creat grups que l'han dignificat com ara Saragatona.
Com es finançarà la Casa de
la Jota?
La iniciativa es finança a través de mecenes. La primera pedra d'aquest projecte ha estat el
Jota Campus, uns cursos que s'han autofinançat. Fins que passen els mals temps la cul-
tura s'haurà de finançar a través dels mateixos usuaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

‘Malnazidos’, un film de zombis en el marc de la Guerra Civil, inaugurarà la 53a edició del Festival de Sitges

Barcelona

Superar la Covid

barcelona

Carme Portaceli, la capitana

BARCELONA

Urbanisme valida el pla especial de Sant Pere de Rodes

EL PORT DE LA SELVA
FIGUERES

El mural de Wäwä

Un tast de....
‘La dama de l’orgue’, d'Albert Torrens

D’alumna a professora

Crítica
música

Gran senyora

COVID-19

Nou crit d’alerta de l’Acadèmia de la Música

Mor Nuri Yglesias, esposa de Miquel Mascort i fundadora d’El Claustre

girona