La Borsa
Més valors
Economia

Municipal

Eines més restrictives per controlar els pisos d’ús turístic a Calella

Dilluns es portarà a ple una nova ordenança que es vol aplicar abans no acabi la moratòria de llicències

L’Ajuntament ja treballa en una modificació del pla urbanístic per limitar el nombre d’aquests allotjaments

Una nova ordenança sobre habitatges d’ús turístic a Calella, més restrictiva, garantirà un millor control d’aquest tipus d’allotjament a la ciutat. Fa un any, i davant el ràpid augment de demanda de noves llicències, el govern del PDeCAT el PSC va aplicar una moratòria que s’acaba el proper mes d’abril. Durant aquest període, segons explica el tinent d’alcalde de Territori, Jordi Sitjà (PDeCAT), s’ha treballat en la nova reglamentació prenent com a exemple altres experiències i adaptant-les a la realitat del municipi. “Fins a la moratòria teníem detectats 260 habitatges d’aquest tipus i quatre expedients es van quedar sense resoldre”, recorda el regidor. La setmana vinent la proposta d’ordenança passarà per ple amb un redactat que endureix els criteris a l’hora d’atorgar la llicència. “Fins ara només calia disposar de la cèdula d’habitabilitat i el número de registre”, precisa Sitjà i afegeix que “ara reclamarem una pòlissa de responsabilitat civil de 300.000 euros i el consentiment de la comunitat del bloc on hi ha l’habitatge”. Precisament aquest consentiment tindrà especial importància perquè garantirà que l’activitat té el vist i plau dels veïns i que, en principi, no ha d’afectar la convivència.

Rètol informatiu

Paral·lelament, s’obligarà al gestor del pis d’ús turístic –sigui un particular o una empresa– a penjar a l’exterior i en un lloc visible un cartell informatiu “on hi consti la informació bàsica i el número màxim de persones queel poden ocupar”. El cartell, però, es podrà retirar en aquelles períodes on no funcioni l’activitat. També es demanarà un contacte telefònic que estigui operatiu les 24 hores del dia “i que haurà de respondre a qualsevol requeriment dels serveis policials o d’inspecció municipal en un termini no superior als 30 minuts”. La nova ordenança no tindrà caràcter retroactiu i el tinent d’alcalde de Territori confia que un cop acabi la moratòria i entri en funcionament la normativa “no hi haurà un increment significatiu de la demanda”. L’ordenança porta incorporada un règim de sancions que pot arribar als 3.000 euros en cas de falta molt greu i que pot portar al tancament de l’habitatge.

Un pas més

Jordi Sitjà afirma que en un principi es va preveure que la mateixa ordenança regulés el nombre màxim d’allotjaments d’aquest tipus que poguessin funcionar a la ciutat, però els serveis tècnics municipals van determinar que aquest no era l’instrument adequat. “La figura que cal aplicar és la de modificació del pla urbanístic, un procés més llarg, però que ja hem engegat i que volem tenir enllestit abans no acabi el mandat”, avança. Aquesta modificació proposaria un sostre màxim del 5% de pisos d’ús turístic del total d’habitatges que hi ha actualment a la ciutat i que Sitjà xifra en aproximadament 10.600. “Això ens donaria uns 530, prop del doble dels que funcionen ara”, comenta.

El regidor assegura que aquesta modalitat d’allotjament turístic, que en altres poblacions com Barcelona ha disparat les queixes veïnals i es considera un fenomen problemàtic, a Calella no ha generat tensions. “Els que tenim detectats tenen la llicència en regla i fem un seguiment exhaustiu a les xarxes socials per detectar-ne d’altres que no compleixin amb la normativa”, diu Jordi Sitjà. La proposta del Consorci de Turisme del Maresme de gestionar a nivell comarcal l’oferta d’habitatges d’ús turístic es valora positivament a Calella on es considera que el treball realitzat pot ser d’ajuda a l’administració comarcal.

LA XIFRA

260
habitatges
d’ús turístic funcionaven legalment a Calella abans de la moratòria de llicències de fa un any


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Acord per permetre la circulació de camions pesants del Port per la Ronda Litoral

barcelona

Fainé presideix l’ens mundial que agrupa bancs i caixes

barcelona

Principi d’acord en la quota d’autònoms

barcelona

Catalunya té la ràtio més baixa de resolució judicial de clàusules abusives

barcelona

Els carburants i l’oci sumen una dècima a l’IPC de l’octubre

barcelona

Eurofirms creix un 8% en la facturació respecte al 2017

girona
societat

Balanç d’‘Aprendre a treballar treballant’

laboral

Concentració als jutjats

laboral

Concentració als jutjats