La Borsa
Més valors
Economia

Els pisos nous a Girona ciutat s’encareixen un 27% en un any

Segons promotors i API, les principals alces són en barris perifèrics, tot i que els preus encara són un 50% més baixos que al centre i l’Eixample

A la resta de la demarcació l’auge és “moderat però continuat”

El preu dels pisos nous a Girona ciutat ha crescut un 27% de mitjana al llarg del darrer any, una dada que contrasta amb les de la resta de la demarcació, on els preus de l’obra nova pugen “de manera moderada però continuada”. Segons informa ACN, així ho recull el 37è Estudi de Preus de Mercat, que periòdicament elaboren el Gremi de Promotors i Constructors i els Agents de la Propietat Immobiliària (API) i que pren com a referència onze municipis de la demarcació, repartits entre la costa i l’interior.

L’estudi, que analitza quant costa un pis d’entre 55 i 75 metres quadrats, també diferencia per barris i zones. Els augments més significatius –de fins al 48%– s’han registrat en alguns dels barris més perifèrics de la ciutat, com ara Pedret, l’Avellaneda, el Pont Major o al final del carrer del Carme. En aquestes zones el preu del metre quadrat ara se situa per damunt dels 2.000 euros. Aquest preu, però, encara és un 50% més baix que els preus que hi ha als barris Centre, la Devesa, i l’Eixample, on el preu per metre quadrat ja s’enfila més amunt dels 4.000. Una situació, en part, que ja es veu a peu de carrer (amb les obres dels nous blocs d’alt nivell que s’estan aixecant a Jaume I i Joan Maragall).

Resta de la demarcació

Pel que fa a la resta de la demarcació, l’estudi constata com, després de tocar fons el 2014, els preus s’han anat recuperant arreu de la demarcació “de manera moderada però continuada”. De mitjana, al llarg dels darrers quatre anys han crescut un 30%.

Aquest augment moderat però continuat també es dona en els habitatges de segona mà. En aquest cas, de mitjana, arreu de les comarques gironines es calcula que els preus han pujat cap a un 10% al llarg del darrer any.

Hi ha, però, dues excepcions. Una és el cas de Figueres, on el preu dels pisos de segona mà ha baixat a tots els barris. I l’altra és el cas de Girona, on com passava també amb l’obra nova, l’increment de preus s’ha situat per damunt de la mitjana, i ha arribat a ser de fins al 20% als barris més perifèrics.

Sostre en els lloguers

L’estudi també posa el focus en els lloguers i assenyala que l’alça de preus comença a tocar sostre perquè, després de situar-se a nivells d’abans de la crisi (és a dir, del 2007), els lloguers no poden pujar “de forma il·limitada”.

Així, l’informe recull que les mensualitats s’han encarit cap a un 10% durant l’últim any, però assenyala que l’increment es va produir sobretot entre l’octubre del 2017 i l’abril del 2018, mentre que des de la primavera fins ara els preus del lloguer han registrat alces molt més sostingudes (del voltant d’un 3%). Segons indiquen els API, això és degut al fet que “les rendes dels lloguers no es poden incrementar de forma il·limitada” i que “tenen un sostre”, que és la capacitat econòmica dels llogaters per assumir-les.

A Girona ciutat, per exemple, ara llogar un pis de tres habitacions costa de mitjana 707 euros al mes. Un preu que se situa al voltant dels 600 euros en llocs com Palamós, Lloret o Sant Feliu de Guíxols, i que s’acosta als 530 a Figueres, Salt o Olot.

LES XIFRES

707
euros
és el preu mitjà de lloguer d’un pis de 3 habitacions a Girona ciutat. A Palamós, Lloret o Sant Feliu és d’uns 600
4.000
euros
supera el preu del metre quadrat dels pisos nous en barris de Girona com el Centre, la Devesa i l’Eixample.
30
per cent
ha crescut de mitjana el preu dels pisos nous a la demarcació de Girona durant els darrers quatre anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La despesa social és sostenible tal com ara l’entenem?

Catedràtic d’estructura econòmica. IQS School of Management. Autor de ‘El Crash. Tercera Fase’. roca editorial

Perfil dels membres del consell d’administració

Degà de la UPF Barcelona School of Management, catedràtic de la UPF i membre de la junta del CEC i ACCID

Més esforç en transferència de tecnologia

Emprenedora

Perspectives frívoles i populistes per a la política

ECONOMISTA I DIRECTOR GENERAL DE L’INSTITUT D’ESTUDIS FINANCERS
DE MEMÒRIA

DE 14 A 33 (DEL 1972 AL 2019)

Professor de Política Econòmica de la UB

Desigualtats?

catedràtic d’economia de la UOC
MIREN ETXEZARRETA
ECONOMISTA JUBILADA VINCULADA A MOVIMENTS SOCIALS

“Per què el capital no cotitza gens ni mica en les pensions?”

Barcelona

Clíniques que claven les dents

barcelona

S’ha acabat demanar la clau del wifi

barcelona