La Borsa
Més valors
Economia

Els sous en la indústria van notar menys la crisi que els d’altres sectors productius

Segons un treball del CTESC, els salaris van caure un 2,5% del 2010 al 2014 i un 5,8% en altres sectors

Alerta que hi ha un 7,7% de treballadors pobres

Els sous en la indústria van aguantar millor els embats de la crisi que els d’altres sectors productius, segons un treball elaborat pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) en col·laboració amb el Departament d’Empresa del govern. De fet, es podria dir que l’embat de la recessió es va deixar notar menys en la indústria. Entre els anys 2010 i 2014, els sous en aquest sector van caure un 2,5%, respecte del descens del 5,8% en altres sectors. Amb tot, la pèrdua de població ocupada va ser més intensa en la indústria, sobretot entre els anys 2008 i 2011, com s’indica al gràfic superior, per després estabilitzar-se al voltant del 18,5% de la població ocupada. Segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), tant en el conjunt de l’economia com en l’agregat de la indústria, el mínim de població ocupada es va assolir l’any 2013.

A partir d’aquest any i fins al 2017, els llocs de treball creats són, a parts iguals, tant temporals com indefinits. La taxa de temporalitat ha estat tradicionalment més elevada en la indústria que a la resta de l’economia, però amb la crisi les distàncies es retallen i són del 16,5% i del 21,6% respectivament.

Amb tot, un 7,7% dels treballadors de la indústria catalana són pobres, un percentatge molt inferior al de la mitjana del mercat (19,7%), però que és significativa per al CTESC, segons va explicar Ricard Bellera, membre d’aquest organisme consultiu, durant la presentació del document.

De fet, hi ha branques industrials que tenen una millor qualitat de l’ocupació, com seria el cas de l’energia, la química i el cautxú i la maquinària i material elèctric. En canvi, l’alimentació i tèxtil, arts gràfiques i aigua i residus tenen una qualitat d’ocupació més baixa amb salaris per hora treballada més baixos, majors taxes de temporalitat i de treball a temps parcial.

Altres factors que preocupen són l’alt índex de contractes que es necessiten per consolidar un lloc de feina i la poca presència de dones i joves a les plantilles industrials d’un sector “envellit i masculinitzat”. En aquest sentit, els autors de l’informe consideren necessari atreure treballadors menors de 30 anys i dones.

LA XIFRA

39,7
hores setmanals
es treballa de mitjana en el sector industrial, front les 40,1 hores que es treballava l’any 2008.

LA FRASE

Necessitem més formació contínua per prevenir l’atur en un sector que està envellit
Ricard Bellera
Membre del GRUP PRIMER DEL CTESC

Treballadors amb més formació

En la indústria catalana existeix un percentatge més alt d’empleats amb estudis de secundària o inferiors respecte a la mitjana europea, a més d’una “elevada proporció” de treballadors no qualificats, que únicament han rebut formació interna.

El 2017 el percentatge de treballadors amb estudis va ser tres punts inferior al del conjunt de l’economia. Per millorar aquest aspecte, l’estudi proposa el desenvolupament i el reconeixement de les titulacions de formació professional, reforçar el paper de l’FP dual i incrementar el nombre de graduats en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM).Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ryanair no tancarà la base de Girona

Vilobí d’Onyar

Cinquanta empreses tornen a Catalunya entre gener i juny després de traslladar la seu social el 2017 o 2018

Barcelona

Capital Cell mobilitza 11,6 milions

Barcelona
Descompte de la millora macro

Descompte de la millora macro

Societat

Ocupació del 90% al Pirineu de Lleida per al gran inici de temporada

Economia

L’empresa Concom dissenya una gran planta solar al Japó

La despesa social és sostenible tal com ara l’entenem?

Catedràtic d’estructura econòmica. IQS School of Management. Autor de ‘El Crash. Tercera Fase’. roca editorial

Perfil dels membres del consell d’administració

Degà de la UPF Barcelona School of Management, catedràtic de la UPF i membre de la junta del CEC i ACCID

Més esforç en transferència de tecnologia

Emprenedora