La Borsa
Més valors
Economia

Revés judicial als bancs pel venciment anticipat

L’Audiència arxiva un desnonament en què no s’havien pagat quotes de la hipoteca

L’Audiència de Girona ha arxivat l’execució hipotecària d’un veí de Sant Feliu de Guíxols que havia deixat de pagar un nombre concret de quotes de la seva hipoteca, seguint l’última sentència del Tribunal Suprem (TS) i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La sentència del TS del setembre passat estableix que els desnonaments en què l’impagament s’ha produït per menys de dotze mesos no han de continuar endavant, fixant així el criteri per a les execucions hipotecàries pendents després que el TJUE declarés abusives les clàusules de venciment anticipat.

“El que ve a dir és que aquelles execucions en curs que el deutor encara visqui a la finca que constitueixi la garantia hipotecària, en les quals la clàusula del venciment anticipat no condicioni la seva aplicació a la gravetat de l’incompliment sinó a un determinat nombre d’impagaments, s’han d’arxivar”, explica Anna Torroella, la lletrada que ha portat el cas i que està convençuda que aquesta sentència “marcarà de ben segur el futur de les execucions hipotecàries en curs en què el deutor encara mantingui la possessió de la finca”. Per això recomana a tothom que s’hi pugui veure afectat que es posi en mans d’un advocat especialitzat i, si s’escau, sol·liciti i obtingui el sobreseïment. “L’únic requisit que s’exigeix és el que el deutor encara tingui la possessió”, afegeix Torroella.

El TS va assenyalar que haurien de ser sobreseguts sense més tràmit els processos en què el préstec es va donar per vençut abans de l’entrada en vigor de la Llei 1/2013 de mesures per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris. Pel que fa als processos en què el préstec es va donar per vençut posteriorment a l’entrada en vigor d’aquesta llei, seran també sobreseguts si l’incompliment del deutor no reuneix els requisits de gravetat que preveu l’article 24 de la nova llei de crèdit immobiliari. L’esmentat article estipula que, perquè una entitat pugui exercir el seu dret de venciment anticipat, les quotes impagades han de superar el 3% del capital concedit o 12 quotes mensuals si es produeix en la primera meitat de vida d’un préstec, i el 7% del capital concedit o 15 quotes mensuals si ocorre durant la segona meitat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Treballadors de Nissan demanen un futur per la planta en una marxa cap a la delegació del govern espanyol

barcelona

Honor i Kaspersky mantenen les presentacions a Barcelona

Barcelona

Tech Spirit Barcelona es celebrarà del 23 al 27 de febrer enlloc del 4YFN

BarcElona

El govern espanyol proposa Cristina Herrero per presidir l’Airef durant els pròxims sis anys

Madrid

La patronal química de Tarragona respecta però no comparteix la vaga d’aquest dimecres

tarragona

Panamà torna a la llista negra de paradisos fiscals de la Unió Europea

brussel·les

Desenvolupen un envàs comestible

barcelona

Nou rècord del volum de càrrega aèria al Prat

barcelona

Només un 7% dels gironins graduats en FP no treballen

GIRONA