Opinió

Full de ruta

Vergonya a Port Ainé

No es pot permetre que els joves monitors del Pallars perdin la feina. Si tenim estacions d’esquí ha de ser per al reequilibri territorial, i sense feina no és possible

Agradi més o menys, Catalunya és un país en què el turisme és un sector estratègic, estratègic perquè dona feina. Al Pirineu en dona molta, més a l’hivern que a l’estiu, però s’està treballant per equilibrar una mica les coses. I un d’aquests col·lectius són els monitors que treballen amb els escolars, milers cada any, que hi fan estades de neu. Al llarg del Pirineu hi ha diverses entitats que presten els seus serveis en aquest àmbit a les estacions d’esquí i, d’aquesta manera, fomenten que el jovent pugui guanyar-se la vida sense haver d’emigrar, cosa, però, que molts cops acaba passant igualment per altres motius. Si fa uns anys m’haguessin dit que amb els meus impostos ajudaria a mantenir sis estacions d’esquí al Pirineu, hauria respost que de cap manera. Ara, si això serveix per al reequilibri territorial del meu país, si això és un petit granet de sorra –i parlant amb la gent del Pirineu, amb responsabilitats públiques o no, sembla clar que sí– doncs, vinga, som-hi.

Ara resulta que l’empresa que gestiona aquest servei per a l’hotel que hi ha a Port Ainé ha decidit prescindir de trenta joves del Pallars, de trenta persones que d’aquesta manera tenien garantida la subsistència durant l’hivern. La Generalitat, propietària de l’estació, diu que pot fer de mitjancera però que aquest és un conflicte entre privats. Segurament, estrictament, jurídicament, té raó, però sincerament, m’és igual. Els monitors vinguts de fora tenen tot el dret a treballar, és clar, però és que parlem d’una instal·lació pública que ha de fer un servei públic, el reequilibri territorial, i no pas negoci. No es tracta de posar als concessionaris unes condicions draconianes que els facin impossible subsistir, però sí de deixar-los clar que, com hi ha altres obligacions legals, la contractació de la gent de la zona és condició sine qua non. I si cal, si us plau, refeu les clàusules dels contractes. Perquè, si no és així, els meus impostos els vull destinar a altres coses, com ara iniciatives per generar feina al Pirineu.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.