Opinió

L’Any del Xuixo

Passats els dies de festes i celebracions nadalenques, vull aprofitar les primeres setmanes del nou any per felicitar les persones i entitats que han fet possible l’Any del Xuixo de Girona, tot coincidint amb el centenari de la invenció d’aquesta pasta allargada, farcida de crema, fregida i ensucrada, a l’obrador de la pastisseria Puig de la Cort Reial. Una creació a quatre mans entre Emili Puig i un refugiat francès a les acaballes de la Primera Guerra Mundial, el 1918, ara fa cent anys. D’acord que el xuixo ja era una pasta coneguda i representativa de la ciutat, però amb aquesta iniciativa de l’Any del Xuixo s’ha dut a terme una celebració reivindicativa d’aquest dolç investigant el passat, sense nostàlgia, i mirant endavant, amb voluntat de millora. L’Any del Xuixo volia ser el renaixement del xuixo, i a fe que ho han aconseguit, amb una àmplia difusió a tots els mitjans de comunicació, des de les xarxes socials fins a la premsa escrita, ràdios i televisions, que han parlat de Girona i el seu xuixo. Igualment hi ha hagut una reivindicació dels professionals, instant a incorporar-lo a les seves ofertes de pastisseria i gastronòmiques, sense oblidar la repercussió en el Fòrum Gastronòmic i el concurs per escollir el Millor Xuixo del Món. Cal felicitar l’artífex i comissari de l’Any del Xuixo, Salvador Garcia-Arbós, a més de l’alcaldessa i l’Ajuntament de Girona, que entusiastament varen acollir la idea, així com la col·laboració dels Gremis de Flequers Artesans de Girona i de Pastissers de Girona, que han sabut fer una gran gesta d’un petit i delicat dolç gironí.

Girona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.