Opinió

Què és el “negoci inacabat” de l’ICPD?

Fa vint-i-cinc anys, els líders nacionals, representants de les Nacions Unides i membres de la societat civil es van reunir al Caire, Egipte, per a la Conferència Internacional sobre la Població i el Desenvolupament (ICPD). El programa d’acció resultant ha influït en l’agenda de l’ONU, en particular en el treball del Fons de les Nacions Unides per a la Població (Unfpa), que tenia l’encàrrec de dur-lo a terme. L’ICPD va ser una fita en la política social de les Nacions Unides: es va bloquejar un intent coordinat de crear un dret humà internacional a l’avortament i es va assolir un compromís que segueix vigent, malgrat les polèmiques persistents.

Un quart de segle després, els líders nacionals es tornen a preparar per a la convocatòria, aquesta vegada a Nairobi, Kenya, per revisar l’agenda de l’ICPD i discutir el que queda de “negoci sense acabar”. Per a alguns, això significa duplicar els esforços per tancar els buits en els resultats en salut materna i infantil que es mantenen, particularment a l’Àfrica subsahariana, malgrat els avenços en la reducció de les morts evitables des de principis dels anys noranta. Per a altres, el “negoci inacabat” significa aconseguir finalment allò que era evitable tant al Caire com a l’actualitat: establir un dret humà a l’avortament i el reconeixement dels “drets sexuals” en el dret internacional de drets humans i veure aquests conceptes consagrats en les lleis nacionals. Aquest número de Definicions explora l’estat de l’ICPD als 25, amb una especial atenció al que s’ha qualificat de la seva agenda destacada, ja que es tracta de qüestions socials com l’avortament.

Palafrugell (Baix Empordà)Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.