Opinió

A la tres

Desafiaments

“En paral·lel al repte polític, n’hi ha d’altres: l’augment demogràfic, l’envelliment del país, els MENA...

Que lluny queda la Catalunya dels anys vuitanta, el govern de Jordi Pujol o el lema per crear consciència de país de Som 6 milions! Ja en som 7,5 i en una desena d’anys en serem 8, segons les previsions. I no precisament per l’augment de la taxa de natalitat, una de les més baixes d’Europa des de fa dècades, sinó per l’arribada de generacions de ciutadans que busquen un lloc en la nostra societat dinàmica. L’últim informe sobre l’economia de la Cambra assegura que el lideratge econòmic s’aferma, de manera que, un cop assolits els 8 milions, continuarem creixent. L’augment demogràfic és un signe de vitalitat, però alhora un repte de gestió pública per als pròxims anys, més enllà de l’esdevenir que impliqui el procés polític sobiranista i la relació amb l’Estat.

L’augment de la població i, sobretot, el seu envelliment, generarà noves necessitats socials i més duradores en el temps, de manera que caldria buscar noves maneres de finançar-les, com ara taxes per a l’ús digital, pagar serveis per quan et jubilis mentre encara es cotitza, crèdits per a la tercera edat, impostos per als grans contaminadors (plàstic, creuers...) lluita contra el frau, o contra les begudes ensucrades, sense anar més lluny. Són fórmules que implicaran canvis legislatius i que haurien d’aprofitar-se per fer de Catalunya una societat menys dependent de l’Estat i alhora més justa socialment. Dos eixos que no caldria perdre de vista, tot i el recel estatal a les noves iniciatives de fiscalitat, com s’ha posat de manifest amb la renda mínima garantida, la llei de medi ambient, la de pobresa energètica, comerç, gestió forestal... totes recorregudes en contra al Constitucional.

Saber aprofitar els reptes i convertir-los en oportunitats engrandeix les societats. Ens caldrà atreviment a l’hora d’afrontar situacions no previstes, com ara l’arribada de menors estrangers, que volen arrelar a Catalunya perquè la veuen acollidora i dinàmica. No són un perill, sinó una oportunitat, també, per als autòctons, que caldria preservar del conflicte polític de curta distància.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.