Opinió

Tribuna

L’essència i la T-usual

L’escriptor Josep Valls, aconsellat per Josep Pla, va decidir anar comprant alguns volums de la Pléyade, la llegendària col·lecció de clàssics en francès. Els anava adquirint a la llibreria Torcatis de Perpinyà (10, rue de Mailly); i és que Valls, de Sant Feliu de Pallerols (Baixa Garrotxa) però també de Figueres, anava i va sovint a la vila rossellonesa. A Figueres hi ha més gent que ha anat correntment més a Olot o a Perpinyà que no pas a la Bisbal o a Palafrugell, però tornem a la Pléyade. Valls, essent un dia a Barcelona, va entrar a la llibreria Francesa del passeig de Gràcia. Parlem de fa quaranta anys i el va sobtar que a l’establiment barceloní els volums costaven el doble de francs que a la capital rossellonesa. No en va pas comprar cap i, tornat a Perpinyà, va comentar la sorpresa a M. Jean-Louis Coste (Costa: els francesos també han deformat cognoms catalans) que regentava l’establiment. “Fava de Déu, ja en teniu per l’essència!”, va exclamar el llibreter. Per si cal: “Ostres (amb la diferència) ja en teniu per la gasolina!”

El mateix que M. Coste podran exclamar molts pares de família barcelonins i comarcans quan entri en vigència el nou sistema de tiquets de transport urbà “de la Colau”. Ara la targeta T-10 pot ser compartida però, segons hem llegit, la T-usual que ha de substituir-la serà d’ús individual. De manera que quan una família –posem que la parella, un parell de criatures i una àvia o tieta– surti a fer un encàrrec, o a veure el metge, o a parlar amb la tutora dels rebrolls, fins ara passaven amb la popular T-10. Talment que l’altra família provinent de l’extraradi gironí o lleidatà i arribada al Cap i Casal per visitar la Sagrada Família, o Montjuïc, o el Port Olímpic: marcaven tants viatges com membres formaven part del grupet domèstic. És a dir que amb 10 euros anaven i tornaven tots cinc de les obligacions o de les atraccions de la Ciutat Comtal, que deien al Nodo. Però quan entri en vigència la T-usual no ho podran pas fer: cada un haurà de disposar del seu bitllet o targeta, de manera que ambdós trajectes poden costar a la minitribu 25 o 30 euros. I, il·luminats com sant Pau, molts pares de família exclamaran: “Ja en tenim per la gasolina del cotxe!”, i aquesta caiguda del cavall potser farà perillar la suposada pretensió del canvi tarifari: resultarà que ens mourem més en cotxe que en bus o en metro. Amb les evidències del pessebre ben poc catòlic, de l’arbre opulent al costat i de les anglòfiles T-usual i T-casual, sembla que l’alcaldessa, a més de ser sospitosa de les morts de Ben Barka i de Kennedy, s’hauria ficat a l’M15.

PS. La llibreria Torcatis porta el nom d’un català, fill d’un pagès de Talteüll i reconegut heroi de la Resistència. Abatut per la policia francesa, en l’agonia va exclamar que moria per França; aquesta aparent contradicció va produir-se el 1944. En homenatge, el 1945 la seva vídua va obrir la llibreria cooperativa escolar Torcatis que, anys després, han acomboiat els Coste, avui Roger Coste.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.