Política

JORDI RIBA

NÚMERO 19 DEL PSC PER BARCELONA

“El PSC s’ha d’obrir al màxim de sensibilitats possibles”

És regidor de l’Ajuntament d’Igualada amb el PSC des del 1999. Durant tres mandats va formar part dels governs de l’Entesa per Igualada, formada per PSC i ICV

Després de més de 20 anys de militància en el PSC, s’hauria imaginat mai compartint ideari amb partits com PP i Ciutadans?
És que crec que no el compartim. És una visió que no és certa. La nostra posició és la de trobar ponts d’unió entre dos fronts, el de l’immobilisme i el de la independència. A l’aplicació de l’article 155 és al que se li atribueix aquest alineament. Nosaltres el que fem és minimitzar-lo i fer de mitjancers abans d’això, que és la conseqüència directa d’una declaració unilateral d’independència que no tenia cabuda en l’ordenament jurídic.
Per què han donat suport a l’aplicació del 155?
Tant de bo no s’hagués hagut d’aplicar, però és conseqüència directa d’aquests fets. Mes enllà d’això, no hi ha alineament en els plantejaments que puguin fer Ciutadans i el Partit Popular, perquè nosaltres el que plantegem davant dels fronts és el canvi, la reforma, establir ponts i buscar solucions per sortir del forat en què ens hem vist situats en els darrers anys.
I quina solució té el PSC per sortir d’aquest forat?
Hi ha greuges que requereixen ser resolts. Això passa per una reforma constitucional que permeti resoldre els conflictes territorials que existeixen amb causes objectives i evidents des de fa temps. Un pacte fiscal federal, que resolgui el finançament de la Generalitat de Catalunya, amb justícia, equitat i mantenint el principi de la solidaritat territorial. És possible dins del marc jurídic trobar solucions factibles i raonables a la situació dolenta que hi ha en aquest moment. També cal una reforma que permeti evitar els recurrents conflictes per invasió de competències.
No té por que una reforma constitucional en el context actual acabi reduint l’autogovern de Catalunya?
No hauria de ser així en cap cas, ans al contrari. Afortunadament, la Constitució reclama que les reformes es facin amb majories qualificades, i crec que mai hi haurà una majoria parlamentària que vagi en aquesta direcció. Sempre es diu que Rajoy és una màquina de fer independentistes, però l’independentisme també ha estat una màquina de fer Rajoys, de despertar determinades posicions més nacionalistes des del punt de vista espanyol.
I vostès, amb qui estan?
No estem ni amb un ni amb l’altre. Es retroalimenten electoralment i viuen bé en el conflicte, perquè tots dos en treuen rèdit electoral. Això té unes conseqüències absolutament nefastes. I ha arribat un punt en què s’ha generat fractura social, que és el que més trigarem a recosir. Però també una situació delicada de l’economia.
Quin resultat garantirà una solució el 21-D?
El resultat serà complicat. La fractura social hi és, el mapa que surti diferirà a grans trets poc del que tenim. Espero que hi hagi petites grans diferències que modifiquin la correlació, però lògicament i necessàriament hi haurà d’haver canvis en les posicions dels partits, perquè si no, això no té solució i no podem viure més anys en aquesta situació. Hi ha indicis que permeten albirar això, com les renúncies a la unilateralitat per part del PDeCAT i ERC.
Se sent còmode a la mateixa llista que antics membres d’Unió?
Jo sempre he estat partidari de l’obertura del PSC al màxim de sensibilitats possibles. Jo crec que la diversitat enriqueix el país i també les formacions polítiques. No només Units per Avançar representen la democràcia cristiana, també el fiscal Villarejo, d’una tradició nítidament d’esquerra tradicional. Amb un punt en comú: és imperatiu aixecar ponts per sortir de la situació. Aquesta suma permet visualitzar la voluntat de buscar ponts amb una major transversalitat.
Com a regidor ha defensat en el passat posicions sobre el procés molt allunyades de les de l’actual PSC...
Jo no he tingut cap reticència a prendre posició de la manera com honestament hem cregut que havíem de fer en cada moment. Sempre hem parlat d’una consulta en el marc de la llei, no hi renuncio. La reforma constitucional requereix una consulta. Volem consultar sobre un acord. La consulta de l’1 d’octubre és nefasta a tots els efectes, per la violència exercida per l’Estat i també per la inutilitat del resultat. Fer una declaració d’independència perquè després els consellers marxin no porta enlloc. Tot plegat era un gran embull que no porta enlloc, com ho han reconegut no pocs membres del que ha estat fins ara Junts pel Sí.
Què li sembla que encara hi hagi candidats a la presó?
Aquesta presó provisional és una mesura desafortunada i desproporcionada. Espero i desitjo que aquesta situació es normalitzi.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Rússia fa broma de la Guàrdia Civil

Barcelona

L’alcalde de Cabrera de Mar queda en llibertat amb càrrecs

Cabrera de Mar

L’independentisme es mobilitza contra les detencions

Barcelona / Igualada / Girona

El govern espanyol puja el pressupost de la Casa Reial un 6,9% en els comptes del 2021

Madrid

Organitzacions de l’Esquerra Independentista acusen el govern d’espiar-los

Barcelona

Els pressupostos de l’Estat preveuen destinar a Catalunya 1.999 milions d’inversions territorialitzables

Madrid

Un eurodiputat francès comença una vaga de fam per exigir a Merkel i Macron més recursos en sanitat, clima i ocupació

Brussel·les
En directe

Montero lliura els pressupostos al Congrés

Barcelona

Arxivada la peça sobre els encàrrecs de Corinna Larsen a Villarejo

Madrid