Successos

Ser cooperativista com a condicionant per treballar

Un veí de Girona lluita per demostrar la seva relació laboral amb una càrnia

“Es produïa una cessió il·legal de mà d’obra per part de la cooperativa.” Així qualifica l’advocada del veí de Girona Delmer Omar Villanueva un presumpte greuge que el seu representat va viure i que el va deixar en una situació laboral d’indefensió. La vista pel cas es va celebrar ahir al jutjat social número 3, arran d’una demanda de reclamació de quantitat presentada per Delmer, que considera que va tenir la condició de fals autònom. A més del cobrament d’unes mensualitats i d’una indemnització per danys morals, vol que es reconegui que existia una relació laboral entre ell i Frigorífics Costa Brava. Els fets es remunten al 2014, quan Delmer, d’origen hondureny, va començar a treballar per segon cop en un dels centres de producció de la companyia, a Riudellots de la Selva. No va entrar en plantilla ni va ser contractat per una ETT, sinó que Delmer diu que va haver de passar a ser associat de la cooperativa OzonetCarn SSL. Aquesta cooperativa (actualment en concurs de creditors) posava treballadors a disposició de Frigorífics Costa Brava i, segons va destacar l’advocada del demandant, “com a soci cooperativista va ser obligat a donar-se d’alta com a autònom”.

Un exempleat de Frigorífics Costa Brava que havia treballat en el departament de recursos humans va explicar que no existien diferències entre els cooperativistes i els operaris en plantilla: “L’uniforme, els instruments i la formació eren proporcionats per Frigorífics Costa Brava, que també determinava els horaris.” Un altre extreballador, de fet, va relatar que tant quan l’empresa el va contractar directament com quan “va haver-se de fer-se soci” d’Ozonet el van entrevistar les mateixes persones de recursos humans de la indústria càrnia: “Mai vaig veure els estatuts de la cooperativa ni ens van convocar a cap assemblea, i, a la feina, els meus dos encarregats eren de Frigorífics Costa Brava”.

L’advocat de l’empresa va rebatre que “la contractació a cooperatives de treball associat és vàlida, sempre que tinguin una estructura i sigui real”, i hi va afegir que els membres d’OzonetCarn SSL “van ser lliures d’adherir-s’hi”. El director de recursos humans de la companyia entre el 2011 i el 2017 va negar que la cooperativa fos fictícia, sinó que “tenia un responsable del tema de producció, un de recursos humans i els seus propis encarregats”: “Hi havia una sèrie de productes que s’havien de fer i entre els cooperativistes s’organitzaven. Teníem un contracte mercantil amb Ozonet, en el qual es marcaven els quilos que s’havien de produir.”Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.