Successos

Els policies locals gironins volen més tecnologia

L’associació que agrupa els cossos municipals de vigilància reclama que s’estengui l’ús de pistoles de gas pebre, càmeres personals i drons de suport a actuacions des de l’aire

Les policies locals gironines reclamen estendre l’ús de pistoles de gas pebre, les càmeres de gravació unipersonals i els drons per garantir la seguretat. El cap de l’associació que les agrupa, David Puertas, explica que en paral·lel a les pistoles elèctriques –Taser– és “imprescindible” avançar i incorporar “eines modernes i eficients” per afrontar el dia a dia. Puertas, que és cap de la Policia Local de Palafrugell, defensa que el gas pebre i les Taser se situen entremig del cos a cos i l’ús de l’arma de foc, i en defensa la utilitat per reduir delinqüents amb seguretat.

“En algunes situacions nosaltres tenim el monopoli de la força, i poder tenir una eina diferent que no sigui la defensa, les mans o l’arma de foc per a nosaltres és una garantia.” Partint d’aquesta premissa, Puertas demana estendre l’ús d’aquells dispositius que permetin a les policies locals actuar “amb més seguretat” i de manera “menys agressiva” a l’hora de fer una detenció i reduir aquells qui s’encaren als agents. Les armes de gas pebre són efectives “en situacions greus”. Perquè permeten evitar el contacte directe, garanteixen la seguretat dels agents i, en una escala de gradació, se situen entre el cos a cos i les descàrregues elèctriques.A la demarcació, ja hi ha algunes policies que en disposen (com ara les d’Olot o Lloret de Mar). Puertas demana obrir el debat per anar-les incorporant, conscient però que comprar-les dependrà dels ajuntaments. El cap de l’associació, a més, admet que caldrà incorporar un “bon protocol” que estableixi quan es poden utilitzar (perquè a diferència de les Tàser, també més regulades, en aquest cas quan es disparen el gas es dispersa).

Tecnologia i seguretat

En paral·lel, les policies locals gironines aposten per altres innovacions, i dins d’aquest paquet, el cap de l’associació subratlla la importància de les càmeres lectores de matrícules (sobretot, a l’hora de detectar grups itinerants de delinqüents). Però també demana que les policies locals puguin disposar d’altres ginys. I específicament n’esmenta dos: drons i càmeres de gravació unipersonal (no només les que acompanyen l’ús de les tàser).“Per a nosaltres, és important disposar d’imatges que expliquin exactament el per què de l’actuació policial”, afirma Puertas. “Que totes les patrulles que surtin al carrer puguin portar una càmera dona seguretat jurídica; sobretot, en situacions tenses com poden ser robatoris, baralles o altres fets d’aquesta índole”, diu el cap de l’associació de policies locals gironines.

Pel que fa als drons, Puertas assegura que aquests dispositius voladors permeten garantir la seguretat a vista d’ocell. I com a exemple de la seva utilitat, posa el municipi d’on n’és cap de la Policia Local. “En llocs com Palafrugell, és complicat tenir agents patrullant per totes les platges i passejos; per tant, pot ser molt efectiu per fer tasques de vigilància durant l’estiu”, subratlla.A més, Puertas subratlla que els drons també poden ajudar a garantir la seguretat en esdeveniments o llocs on hi hagi “grans concentracions de persones” (i si es produeix algun incident, enregistrar-ne imatges) o ajudar a controlar el trànsit.

Una Direcció general per coordinar

L’Associació de Caps de les Policies Locals de les comarques gironines aplega una quarantena de cossos de la demarcació (la majoria policials però també de vigilants municipals). David Puertas, des del cos palafrugellenc en va assumir la presidència ara fa uns dos mesos, rellevant el seu homònim David Puertas, cap de la Policia Local de Castell-Platja d’Aro.

Dins les línies estratègiques que es marca l’associació, el nou responsable subratlla que hi ha impulsar “cada cop més la coordinació” entre els diferents cossos. I aquí, l’entitat considera clau que es creï una direcció general de la qual pengin les diferents policies locals i vigilants de tot Catalunya. Actualment, depenen d’una subdirecció general (dins de l’organigrama del Departament d’Interior). “Per la dificultat, pel nombre d’agents i la quantitat de feina que arribem a fer, necessitem una direcció general que ens guiï; és necessari que es faci un pas més per crear-la, ja que això permetria unificar protocols i procediments, perquè ens arribin de manera coordinada”, explica Puertas.Per últim, el nou president de l’associació no amaga que el decret de prejubilacions ha contribuït a “posar més tensió” a les plantilles. Admet, però, que els ajuntaments ja estan fent els deures per incorporar nous agents i ho veu com una oportunitat per rejovenir plantilles. “És evident, però, que nosaltres cada cop reclamem més efectius, perquè cada cop fem més”, conclou.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.