Salut

L’UCI de Salt permet atendre a la regió tots els casos crítics

En els primers sis mesos, a la unitat s’han atès 120 pacients, un 30% dels quals procedents d’hospitals comarcals

L’ocupació dels llits ha estat d’un 85% de mitjana

Amb el nou servei s’ha descongestionat l’UCI del Trueta

La unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital Santa Caterina de Salt, que el juliol va fer sis mesos que va entrar en funcionament, ha complert en aquest temps els dos objectius pels quals es va posar en marxa, segons ha destacat l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). D’una banda, ha permès descongestionar l’UCI de l’hospital Josep Trueta –que és la de referència de la regió sanitària de Girona–, i de l’altra, evitar el trasllat de pacients crítics a altres centres hospitalaris de Catalunya, cosa que afectava anualment uns 160 pacients per falta de llits d’UCI. Aquesta millora va tenir una rellevància especial durant l’epidèmia de grip, moment d’una forta pressió assistencial. “Les expectatives posades en el nou dispositiu s’han complert amb escreix”, ha manifestat el responsable mèdic de l’UCI del Santa Caterina i cap del servei de medicina intensiva del Trueta, el doctor Josep Maria Sirvent.

Des del 14 de gener i fins al 31 de juliol, van ingressar a la l’UCI del Santa Caterina 120 pacients crítics. D’aquests, el 40% eren pacients procedents del servei d’urgències i de les plantes d’hospitalització del Santa Caterina; un 30% eren pacients post-quirúrgics del mateix hospital i el 30% restant eren pacients derivats d’altres hospitals comarcals de la regió sanitària de Girona. La unitat ha tingut una ocupació mitjana del 85% i cada pacient ha estat ingressat una mitjana de 7,6 dies.

L’IAS ha destacat el paper de reforç de l’UCI del Santa Caterina al sistema d’atenció al pacient crític en l’àmbit de la demarcació.

Distribució de malalts

La nova unitat ha posat en pràctica un sistema global d’abordatge del pacient crític, amb una classificació de crítics multinivell, treball en equip i distribució multicèntrica del pacient. El Trueta, amb una UCI de nivell 3 i 18 llits, atén els pacients crítics de més complexitat com a centre de referència de la regió sanitària, com per exemple els pacients que han passat per una cirurgia cardíaca o neurocirurgia, un xoc sèptic i malalts politraumàtics, mentre que la del Santa Caterina, que és de nivell 2, atén els pacients crítics de menys complexitat (casos d’insuficiència respiratòria i pneumònies), ja siguin de l’àrea d’influència de l’hospital com de la resta de la demarcació.

Aquest projecte s’emmarca dins l’aliança estratègica de l’IAS i de l’ICS a Girona. Des del punt de vista mèdic, està coordinat pel servei de medicina intensiva del Trueta, fet que facilita la complementarietat dels dispositius d’ambdós hospitals, que comparteixen a més del personal mèdic, els sistemes d’informació i protocols d’actuació. La nova unitat, amb vuit boxs individuals, va comportar una inversió de 3.170.000 € (sumant-hi l’obra i l’equipament). L’UCI ha tingut un impactat notable en la qualitat i la complexitat del Santa Caterina.

LES XIFRES

40
per cent
dels pacients atesos a la nova UCI provenen d’urgències i de les plantes d’hospitalització del Santa Caterina
7,6
dies
de mitjana han estat ingressats els pacients a la unitat de crítics en els primers sis mesos de funcionament
3,1
milions
d’euros es van invertir en la construcció i equipament del nou servei que ofereix l’hospital de Salt

Música, personalitzada, per a una millor recuperació

L’equip assistencial del nou servei destaca que s’ha aconseguit el que anomenen “una UCI amb h” (h d’humanització). L’arquitectura de l’espai, juntament amb la tecnologia emprada i el protocol de funcionament vers el pacient i els familiars ha permès potenciar la qualitat i el benestar. S’han impulsat iniciatives innovadores en la manera d’atendre el malalt crític. Com per exemple, l’ús de la música com a part del procés de recuperació del pacient. L’UCI del Santa Caterina disposa d’equips informàtics amb un sistema d’informació clínica a la capçalera de cada llit, amb connectivitat completa a tots els dispositius i a internet, de manera que poden disposar de llistes de reproducció de música personalitzades, tenint en compte les preferències de cada pacient o segons consulta als seus familiars. S’ha demostrat que la música redueix l’estrès i l’ansietat en els pacients crítics, fins i tot quan estan sedats. “El suport orgànic que fem a l’UCI del Santa Caterina és ja el màxim. De manera que un cop introduïdes totes les millores tècniques, el que pots oferir és una estada més confortable i agradable”, exposa el doctor Sirvent. La supervisora de l’UCI, Elena Gil, també assenyala la seguretat com a punt fort de la unitat clínica. Ressalta com el disseny arquitectònic ha contribuït a la bioseguretat, amb un espai pensat perquè sigui fàcil de netejar, disminuint així el risc de contraure infeccions, i l’establiment d’una circulació especial, amb entrades i sortides diferenciades per a professionals i familiars.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La xifra de visitants de Sant Aniol s’estabilitza

MONTAGUT I OIX

Un investigador del crim de la Guàrdia Urbana diu que els dos acusats “tenien un pla però van cometre errors”

barcelona

El Síndic detecta un increment de les situacions d’emergència habitacional i del temps d’espera per a pisos socials

barcelona

Barcelona reuneix el cos consular per explicar-los les activitats alternatives al MWC: “Hi ha molta expectació”

Barcelona

El Govern crea una comissió interdepartamental per seguir l’impacte de l’anul·lació del MWC

barcelona

Willy Toledo abans del judici: “Em continuaré cagant en la verge”

Madrid

Brussel·les veu indicis d’ajudes públiques il·legals a Ryanair per a les seves operacions a Girona i Reus

brussel·les

Investiguen si els estornells trobats morts en una carretera de Tarragona es van electrocutar

tarragona

El cap d’Informació del CNP l’1-O diu que els Mossos els van donar “esperances” que no hi hauria resistència violenta

San Fernando de Henares