Societat

La Fundació Vicki Bernadet detecta un augment del 30% de les demandes d’ajuda per abusos sexuals aquest 2019

L’entitat engega una campanya per recaptar fons i continuar la feina de prevenció i atenció a les víctimes i famílies

El primer semestre de 2019 la Fundació Vicki Bernadet ha rebut 754 demandes als seus serveis d’atenció a les víctimes de l’abús sexual infantil. Són 184 més que el mateix semestre de 2019 i suposa un increment del 30%.

Vicki Bernadet ho relaciona amb una visibilització més gran de la problemàtica a partir de casos mediàtics. Per Bernadet, aquesta situació és positiva però assumeix que cal que la societat doni un cop de mà a les entitats que treballen per a prevenir i tractar aquest tipus d’abusos.

Per això, la Fundació engega una campanya de recaptació de socis que els hauria de garantir continuar fent la feina i superar, per exemple, la llista d’espera d’adults que actualment se situa entre les trenta i quaranta persones.

Per Bernadet, aquest augment de les denúncies és una “bona notícia” perquè hi ha més gent amb “ganes de parlar” creu que la presència als mitjans de casos d’abusos sexuals pot ser un “detonant”. Destaca però, que s’ha fet molta feina parlant d’abusos en esglésies o escoles i que en canvi, cal fer molta feina l’abús dins la família, ja que majoritàriament, els abusos es donen dins l’ambient de confiança dels infants.

En el Dia Mundial per a la Prevenció contra l’Abús Sexual, la fundació Vicki Bernadet ha presentat una nova campanya de sensibilització i conscienciació social així com de captació de fons i socis per poder garantir la continuïtat de la seva tasca. La fundació ha incrementat en un 12% el nombre de sol·licituds telefòniques d’informació, atenció i assessorament, en un 39% les presencials, els darrers anys. 347 persones han fet teràpia psicològica i han crescut un 44% les peticions d’assessorament jurídic, però la situació econòmica de la fundació la deixa en perill.

Bernadet ha explicat que els darrers temps s’ha seguit una estratègia per “rendibilitzar temps i persones” i gestionar “bé” un pressupost “precari”. Ha destacat que el personal ha fet molts esforços i hi ha posat moltes hores, però que tot i així, la demanda és alta i per exemple, hi ha entre trenta i quaranta persones adultes en llista d’espera. S’intenta que quan es tracta d’infants, no n’hi hagi.

Per tirar endavant la campanya, la Fundació ha comptat amb el suport de l’agència Ogilvy que ha produït un anunciï, dirigit per Gabriel Garcia de Oro, per sensibilitzar la societat i fer que empatitzi amb la causa i sobretot, visibilitzar els infants que ho pateixen.

El vídeo incorpora imatges d’infants en situació d’emergència, de guerra, i qüestiona que s’hauria “d’ensenyar” per aconseguir l’ajuda de l’espectador. A més, s’hi afegeix la dada que un de cada cinc menors pateix algun tipus d’abús sexual.

Garcia de Oro ha definit l’anunci com una manera de “donar llum i consciència” a un dels dos tabús que té la societat, a més de l’incest.

La campanya de la Fundació Vicki Bernadet també compta amb un concert solidari que tindrà lloc a la sala Barts de Barcelona el 25 de novembre vinent amb la participació solidària de músics i bandes com ara Marc Parrot, Halldór Mar, Sabor de Gràcia, Lídia Pujol o Jaume Vilaseca. L’acte estarà presentat per l’actriu Mont Plans en col·laboració amb els periodistes Àdam Martin i Elisenda Roca. Helena Miquel, Helena Gadel, Mone, Txell Sust, Dolo Beltran, Névoa i Beth seran altres artistes convidats.

Mercè Puy i Lídia Pujol, a més d’Adrià Bas, han dissenyat de forma altruista aquest acte que tindrà les entrades a 20 euros.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
RAMON GOMIS
METGE ENDOCRINÒLEG, DIRECTOR DELS ESTUDIS DE CIÈNCIES DE LA SALUT DE LA UOC I DRAMATURG

“La medicina del segle XX ha curat malalties i la del XXI n’evitarà”

BARCELONA

Els jutges pacten un criteri comú per la llei d’habitatge

barcelona

Arxiven la investigació a l’exdirector de la Dgaia

barcelona

La concertada: la segregació la causa el baix finançament

Barcelona

“Els bahá’ís a l’Iran no tenen dret a la identitat”

Barcelona

La Xina confia a vèncer aviat l’epidèmia

TÒQUIO

Badalona haurà d’enderrocar el pont del Petroli

badalona

Carnaval a Sant Feliu

Nova tècnica per posar vàlvules aòrtiques, al Trueta

girona