Societat

El cos de vigilants de la Bisbal, pendent de legalitzar

La llei obliga els agents a ser funcionaris de carrera, però tots van ser contractats per decret per l'anterior govern municipal

No poden dur armes ni distintius mentre no es regularitzi la situació

El cos de vigilants de la Bisbal del Penedès, creat l'any 2009 per l'anterior govern d'ERC, ha estat exercint sense estar legalitzat. Tots els agents que integren la plantilla van ser contractats sense superar cap examen ni prova, per decret d'alcaldia, i han utilitzat material com ara els uniformes i el vehicle amb distintius policials sense estar autoritzats.

Així ho ha denunciat el nou govern municipal (CiU-Socialistes de la Bisbal), que ha iniciat els tràmit per regularitzar el servei i complir la llei 2/1986, de forces i cossos de seguretat de l'Estat, que determina que les persones que exerceixen de vigilants, en absència de policies locals, han de ser funcionaris de carrera del municipi, la primera condició que incompleixen els de la Bisbal, tots amb un contracte d'obra i servei sense haver superat cap concurs públic.

En una carta publicada al web municipal, l'actual alcaldessa de la població, Agnès Ferré (CiU), admet que els vigilants, pel fet de ser personal laboral no funcionari, no poden portar distintius de vigilants ni als uniformes ni als vehicles ni a les eines que fan servir per fer el servei. Igualment, segons assenyala l'alcaldessa, cap d'ells no pot exercir les atribucions pròpies d'un vigilant que els atribueix la llei 16/1991, de policies locals de Catalunya.

El 27 de juliol passat, l'alcaldessa de la Bisbal va fer una reunió amb responsables de la direcció general d'Administració de Seguretat i la Coordinació de la Policia de Catalunya, del Departament d'Interior, per buscar una solució per regularitzar el servei. El 6 d'agost l'Ajuntament de la Bisbal va rebre una carta de la subdirectora general de Coordinació de la Policia de Catalunya en què es recorda que el vigilant és una figura auxiliar de la policia local que està regulada per la llei de cossos i forces de seguretat i que requereix que tots els agents siguin funcionaris de carrera.

Procés de selecció

Per regularitzar la situació laboral dels vigilants caldrà convocar un procés de selecció en què els actuals agents podrien presentar la seva experiència i els serveis prestats com a mèrits en la fase de concurs. No obstant això, el concurs no seria restringit.

L'any 2009 l'anterior govern municipal d'ERC va adquirir material per als vigilants, com ara uniformes i un vehicle valorats en 30.000 euros, que no poden utilitzar mentre portin distintius.

LA FRASE

Estem treballant per regularitzar el cos de vigilants i poder continuar oferint un bon servei al ciutadà
Agnès Ferré
ALCALDESSA DE LA BISBAL (ciu)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La diferència entre el que paga el consumidor i el que rep el productor agroalimentari creix un 47% durant la pandèmia

Lleida

Els Mossos activen el nivell de màxima alerta per les possibles mobilitzacions per la inhabilitació de Torra

Barcelona

Sanitat recomana a Ayuso sense èxit estendre les mesures de confinament a tota la ciutat de Madrid

Madrid

Sindicats d’educació convoquen vaga a l’ensenyament públic el 9 i el 15 d’octubre

Barcelona

Manifestació davant l’escorxador d’Olot

Olot

Espanya és el tercer estat de la UE on els estudiants de secundària aprenen menys llengües estrangeres

Brussel·les

Ferida una dona en caure-li un arbre a Lleida

Lleida

Pugen a 789 els grups escolars confinats per un positiu

Barcelona

El risc de rebrot baixa uns dos punts a Catalunya

Barcelona