Medi ambient

Canvis en la dieta i l’ús del sòl, la recepta de l’ONU contra el canvi climàtic

Recomana en un informe que es consumeixin més vegetals i que es posin en marxa polítiques contra el malbaratament de menjar

Alerta de la sobreexplotació de recursos

La sobreexplotació del planeta –l’ésser humà usa un 72% del sòl lliure de gel– està posant en perill no només la nostra capacitat de fer front a l’escalfament global, sinó també les nostres condicions de vida i subsistència. Per aquest motiu és urgent un canvi radical en la gestió del sòl –especialment pel que fa a conreus–, d’hàbits alimentaris, que implicaria una dieta basada en més productes d’origen vegetal, i menys malbaratament del menjar, va alertar el Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC, que depèn de les Nacions Unides) en un informe especial presentat ahir. Sense aquests canvis, els experts adverteixen que l’objectiu de l’Acord de París de mantenir l’escalfament global per sota dels dos graus no podrà assolir-se.

L’informe, de 1.200 pàgines, destaca que “una millor gestió del sòl pot contribuir a frenar el canvi climàtic, tot i que no és l’única solució”, i conté recomanacions perquè els governs dictin polítiques amb l’objectiu de canviar l’ús forestal i agrícola del sòl, tenint en compte que, entre altres coses, els boscos absorbeixen prop d’un terç de les emissions de diòxid de carboni (CO2). En aquest sentit, l’exhaustiva anàlisi, elaborada per prop de 100 investigadors de 52 països, entre els quals hi ha, per primera vegada, autors de països en desenvolupament, recomana la posada en marxa de “polítiques que redueixin el desaprofitament de menjar i influeixin en l’elecció de determinades opcions alimentàries”, en al·lusió a dietes equilibrades basades en aliments d’origen vegetal com ara llegums, cereals, fruita i verdura i menys carnívores, que redueixin la població obesa o amb sobrepès, pròxima als 2.000 milions de persones.

D’acord amb l’informe, el segon dels tres encarregats a l’IPCC després de la firma dels Acords de París del 2016 per facilitar el seu compliment, es malbarata entre un 25% i un 30% del menjar que es produeix, per la qual cosa combatre aquest problema pot rebaixar les pressions per reduir boscos i augmentar el sòl agrícola, tot contribuint així a una reducció de les emissions de CO2 (principal gas causant de l’efecte hivernacle).

També es proposa reprendre les pràctiques agrícoles, ramaderes i silvícoles de les poblacions indígenes tradicionals, ja que, segons el document, la seva “experiència pot contribuir als reptes que presenten el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat i la lluita contra la desertització”.

En l’informe es fixa, per primera vegada, la relació directa entre el canvi climàtic i la degradació del sòl global (zones més àrides, pèrdua de biodiversitat, desertització) i s’adverteix d’un augment de les sequeres, per exemple al Mediterrani o l’Àfrica del Sud per l’escalfament global. En altres zones, com ara els boscos boreals, els efectes del canvi climàtic podrien incloure un risc més elevat d’incendis forestals o de plagues, segons l’anàlisi de l’IPCC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona deixa per al 2020 el projecte del parc Mas Masó i el del castell de Montjuïc

girona
Centenari del tren a Ribes de Freser

Centenari del tren a Ribes de Freser

RIBES DE FRESER

Cinc municipis volen ampliar el Parc Natural de Sant Llorenç

Terrassa

Crida multitudinària a passar a l’acció per salvar el planeta

MADRID

Nova fase d’instal·lació de llums led als carrers d’Olot

OLOT

Roses comença a concertar amb els veïns la renovació del pla de circulació

Roses

Èxit del servei de menjar a domicili a Castelló

castelló d’Empúries

Calonge dona suport a morir dignament

calonge i sant antoni

Efectes de llum i soroll a la Bisbal pels estornells

la bisbal d’empordà