Medi ambient

Frenada a la degradació de la Reserva Integral dels Estanys

Territori invertirà a la zona aquest 2020 per millorar l’abastament d’aigua d’aquest espai dels Aiguamolls

S’actuarà a la riera Mugueta i també al rec del Molí

Suposa la primera actuació derivada del pla de gestió aprovat el 2018

La Reserva Integral dels Estanys, entre Castelló d’Empúries i Palau-saverdera, ha anat degradant-se des de la mateixa constitució del parc natural mateix. Fa uns anys que, des de la direcció del parc natural s’adverteix que la zona “està en una situació crítica pel que fa a biodiversitat”. Fa poc, en els últims mesos del 2019, es va validar un pla de gestió que acota i marca les línies a seguir per enfilar-ne la recuperació. Pocs mesos després ja s’està activant el projecte que defineix les obres necessàries per garantir l’arribada d’aigua, a l’entorn de 150 litres/segon, a la reserva natural integral; rieres que haurien d’assortir d’aigua els Estanys i no ho fan, i quan ho fan és amb aigua d’una pèssima qualitat.

L’objectiu és la millora ambiental de l’espai fluvial del rec del Molí i la riera de la Mugueta. Aquesta obra, amb un cost d’execució de 849.235 euros, l’assumirà el Departament de Territori. El director del parc natural, Sergi Romero de Tejada, afirma que és aquesta la primera de les mesures necessàries a implementar a la zona, però no l’única imprescindible.“Està en mans privades, que és un problema greu per a la seva gestió”, assegura. L’abastament d’aigua bona i de prou qualitat és el primer dels objectius. Romero de Tejada afirma que la situació actual es deu a la falta de manteniment de les infraestructures hídriques que han de conduir l’aigua a la zona dels Estanys. “La manca de manteniment ha anat permès el rebliment, i per això no s’està complint la funció hidrològica que ha de tenir”, afirma. El rebliment, l’acumulació de sediments al llarg dels anys, ha impedit, segons explica el director del PNAE, que “en els últims anys arribés aigua a través de la Mugueta”.

Una de les principals accions a implementar en els pròxims mesos serà la impermeabilització del rec del Molí, per evitar-hi pèrdues. “De fet –indicava Romero de Tejada–, la inversió més important es farà al rec que va de Vilanova de la Muga fins a la Farinera de Castelló d’Empúries. També es farà una neteja a fons de la Mugueta, fins arribar a la reserva integral. Els treballs van destinats a millorar la qualitat de l’aigua que arriba a la reserva. El fet que s’augmenti el mínim farà millorar ja per si la qualitat. Però no quedarà arranjat del tot. “Tots els indicadors que ens arriben [el que fa l’ACA i els que es van fer per a l’estudi del pla de gestió] ens diuen que falta quantitat i que tenim un problema greu d’autofixació, és a dir, d’aigües amb excés de matèria orgànica”.

Segons descriu el mateix director del PNAE, el problema de la qualitat d’aigua no quedarà resolt del tot fins que municipis com ara Pau, Garriguella i Pedret i Marzà “deixin d’abocar les seves aigües residuals sense depurar a les rieres que desemboquen a la reserva integral”.

Ara bé, aquests treballs que s’han de fer al llarg d’aquest any 2020 faran que hi hagi “un abans i un després” per a la reserva integral.

“Amb l’arribada d’aigua a la zona de 150 litres/segon, la biodiversitat millorarà en poc temps”, assegura. Ell considera que hi ha d’haver una transició cap a una millora de la biodiversitat, “sobretot, i en primer lloc, en l’àmbit botànic”. “Esperem que es recuperi botànicament en poc temps. La millora en l’aspecte faunístic vindrà a continuació.” La següent fase, establerta en el pla de gestió, és el procés de compra de terres ara en mans de particulars. Espera que aquest procés es pugui iniciar ja l’any 2021.

LES XIFRES

3
Reserves Integrals. Al PNAE n’hi ha tres: la de les Llaunes; la dels Estanys i la de l’illa de Caramany.
150
litres per segon .
Aquest és el cabal d’entrada d’aigua a la RNI que es vol garantir amb aquest pla de millora.
849.235
euros.
Millora ambiental de l’espai fluvial del rec del Molí i la riera de la Mugueta.

Un pla de gestió del juliol passat

La Reserva Integral dels Estanys, del Parc Nacional dels Aiguamolls de l’Empordà (PNAE), té aprovat un pla de gestió des del juliol del 2019. Aquest pla concreta les actuacions a fer perfilades amb traç gruixut en el pla especial. Els objectius estratègics són dotze. El primer és millorar la compatibilitat entre els usos de les finques públiques i privades i els objectius del pla. El segon és recuperar la dinàmica i l’estat biològic del sistema hídric. El tercer, corregir impactes sobre la qualitat de l’aigua dels ecosistemes aquàtics. El quart, restaurar els hàbits aquàtics de la RNI.

El cinquè, reforçar la connectivitat ecològica entre els hàbitats d’interès a l’interior de la RNI 1 i amb el seu entorn. El sisè dels objectius és reduir els impactes de les infraestructures sobre la fauna i la connectivitat. El setè, revertir la pèrdua de diversitat de flora i vegetació. També es marca revertir la pèrdua de diversitat faunística; augmentar la viabilitat de les poblacions d’ocells; fer compatibles activitats agràries i conservació d’hàbitats.

El recondicionament del rec del Molí i la Mugueta

J. Puntí

Les obres projectades a la riera de la Mugueta són diverses. S’hi faran actuacions de gestió de la vegetació: esbrossada, arrencada de macròfits, selecció de tanys, retirada de branques baixes, podes, tales selectives i retirada de vegetació seca i morta que obstaculitza el llit fluvial, redueix la secció, afavoreix l’acumulació de llots i acaba dificultant el desguàs de l’aigua.

També està prevista la millora de la capacitat de drenatge de la riera de la Mugueta mitjançant l’extracció de llots que dificulten la circulació de l’aigua; la restitució de les alteracions topogràfiques a la Mugueta just a la confluència del rec dels Salins i la instal·lació d’elements hidràulics per evitar pèrdues i controlar els cabals (cinc comportes) i tres cabalímetres.

Es revegetaran i es restauraran els espais afectats per l’obertura d’accessos o de zones amb elevada presència de canya, mitjançant hidrosembres i plantacions. Es vol afavorir la integració paisatgística mitjançant plantacions i tècniques de bioenginyeria (escullera verda), facilitant així el desenvolupament de la vegetació en zones objecte d’obres, afavorint l’estabilització i la protecció dels marges fluvials enfront de l’erosió.

Els treballs projectats, d’altra banda, al rec del Molí consisteixen en actuacions d’impermeabilització en zones amb presència d’infiltracions, per garantir que l’aigua arriba fins al parc natural, amb argiles compactades, reforçades amb membrana d’etilè propilè diè (EPDM) i un geotèxtil de feltre de polipropilè. Es millorarà la capacitat de drenatge de l’espai fluvial, traient llots; s’instal·laran elements hidràulics per evitar pèrdues, com una comporta i dues escales limnimètriques i un cabalímetre; es revegetaran i es restauraran els espais afectats per obertura d’accessos o de zones amb elevada presència de canya, mitjançant hidrosembres i plantacions. Finalment es faran plantacions i tècniques de bioenginyeria, com ara gabions i feixes vives, per facilitar la integració de la zona afectada pels treballs.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Estat no ha executat més de 8.000 milions d’inversions

barcelona

Tot Banyoles ja torna a tenir servei telefònic

BANYOLES
LLUÍS RIDAO
Director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)

“Doblarem la capacitat de produir aigua dessalinitzada”

barcelona

Pedagogia ‘vs.’ sancions per a la restauració, a Roses

Roses

Renfe reduirà la seva oferta de Regionals al 50% el cap de setmana per les restriccions de mobilitat

Barcelona
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel ennuvolat i pluges al litoral

Barcelona

Palamós aprova el pressupost amb 3,2 milions d’estalvi

palamós
El sopar de la gent gran guixolenca, cancel·lat

El sopar de la gent gran guixolenca, cancel·lat

Vaga d’escombriaires a Figueres a partir del dia 9

FIGUERES