La proposta estatal per a la regulació de la pirotècnia a les festes amb foc decep les colles de diables i bestiari

Per les entitats és «massa genèrica» i inclou punts que «no es poden complir»

Just abans de Sant Joan, representants de les entitats es reunien amb el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, per fer un front comú i anunciar esmenes si el text que havia de ser realitat abans de final de mes no encaixava en les expectatives generades en els darrers mesos per tenir una transposició respectuosa amb la tradició del foc. Indústria ha complert i ja hi ha esborrany. El contingut, però, no acaba de fer el pes a les entitats, que han anunciat que preparen una proposta de regulació específica per a diables i bèsties de foc. El president de la Federació de Diables de Catalunya, Pep Enric, ho té clar: «L'esborrany és massa genèric. Posa totes les festes en el mateix sac i conté punts que no es poden complir, com ara la demanda d'una autorització al públic.»

A l'exposició de motius, l'esborrany deixa clar que «les noves realitats no deuen xocar amb les tradicions populars, festivitats religioses i culturals esteses al país». El tractament específic d'aquesta realitat el fa en tres folis en què recull temes com ara l'autorització i els requisits per fer els espectacles i la formació. Deixa clar que «les comunitats autònomes, a instància dels ajuntaments, determinaran els espectacles que són reconeguts com a religiosos, culturals, tradicionals o d'interès als seus territoris». En cap cas, però, parla de cap manifestació cultural concreta i, per tant, com afirma Enric «no fan diferències entre tradicions tan diferents com les falles i els diables». Enric es mostra molt crític amb «la burocratització i la sobreregulació» que suposa un document que inclou tot una sèrie de documents que s'han de presentar als ajuntaments per obtenir un permís com ara el programa detallat de l'espectacle; una assegurança de responsabilitat «diferent a l'actual»; la relació de participants i la seva formació, i el permís escrit dels pares o tutors en el cas dels menors. Un cop el consistori rebi la sol·licitud per fer l'acte, l'haurà de traslladar a la delegació del govern, que tindrà l'última paraula. Es podrà fer una única demanda per tots els actes que es facin al llarg de l'any. L'esborrany inclou, com ja s'havia anunciat, la figura dels consumidors reconeguts com a experts –serien els membres de les entitats perquè puguin utilitzar material pirotècnic– i el que ha de preveure la seva formació, malgrat que no l'arriba a definir en profunditat.

Es poden presentar esmenes a la proposta, que es troba en període d'exposició pública, fins al 15 d'agost. La transposició ha d'estar aprovada abans del gener de 2010.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.