Necrològiques

A reveure, Ramon Maria Carrera Savall

Exveí del Barri Vell, gran escultor i amic

Estem passant uns moments convulsos que mai ens hauríem imaginat. Veure i viure la gent confinada a les cases pendents de notícies, coses suspeses... Una d’aquestes són els comiats de persones estimades, però hem de complir totalment les ordres governamentals pel bé de tots, raó per la qual el traspàs de moltes persones ens pot passar desapercebut.

Ens ha deixat un gran escultor gironí, Ramon Maria Carrera Savall. Havia viscut a la pujada de Sant Martí, entre el Seminari i la Diputació. Els que som del Barri Vell el vèiem cada dia, carregat de carpetes i papers; sempre tenies la seva salutació afectuosa, tot i que pel seu tarannà feia la sensació que sempre tenia pressa a causa del seu dinamisme.

Em limitaré, arran de la falta d’espai, i no m’excediré amb el seu llarg i merescut currículum de bon escultor i entranyable persona. Penso que els gironins l’hauríem de recordar perquè el senyor Carrera va ser qui va fer l’escultura actual de l’àngel de la catedral de Girona.

L’any 1959, la junta diocesana, presidida pel molt il·lustre Dr. Josep Maria Taberner, va encarregar a l’empresa constructora successora de Pedro Fina la construcció d’una bastida per baixar l’àngel de la catedral per procedir a la seva restauració. El promotor d’aquesta restauració i donació va ser el Sr. Francesc Albert, que als seus tallers va construir els negatius de foneria gris sobre els quals el recordat Pere Mulleras, repujador, va realitzar l’escultura, obra del senyor Ramon Carrera Savall. Si algú de vosaltres té el llibre La Girona que jo estimo hi podreu trobar tres pàgines amb fotos i més informació sobre aquest fet històric.

He sentit moltes vegades dir que a la cara de l’àngel s’hi reflectia la del seu escultor, i jo també ho crec. Els que som grans ens havíem acostumat a veure aquest àngel sense cap a causa dels estralls de la guerra. Amb aquesta restauració tots tenim la seva imatge clavada, a més, perquè el senyor Albert (al cel sia) va posar una de les còpies al seu jardí i és molta la gent que hi pot veure la cara del nostre àngel de la catedral, obra d’aquest gran escultor que ahir, en la més estricta intimat familiar, es va acomiadar.

A la foto feta pel seu nebot, el reconegut Jordi S. Carrera, se’l pot veure modelant una bonica escultura infantil d’un familiar molt estimat, foto que sortirà al llibre Persones de pròxima edició.

Senyor Carrera, una de les seves obres per a mi mereix tota l’estimació, i també la dels gironins, pel que significa aquest àngel immòbil, que des de la seva perspectiva vigila tota la ciutat per poder-la prevenir de grans esdeveniments. Tinc la seguretat que quan avui o quan sigui, a causa d’aquest virus que ens està afectant, vostè arribi a aquest lloc tan privilegiat on el deuen estar esperant, els àngels obriran les portes de bat a bat per acompanyar l’artista que va donar vida al nostre estimat àngel de la catedral de Girona Sant Gabriel. Descansi en pau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia