Necrològiques

Jeroni Moner i Codina

Arquitecte banyolí, president del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (1994-2011)

Jeroni Moner i Codina (Barcelona, 1940 - Banyoles, 2021) va ser un conegut arquitecte banyolí. Va estudiar arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, on va ser professor (1971-1981). De ben jove es va vincular al Club Natació Banyoles, on va destacar com a nedador i jugador de waterpolo (1959-1957). Com a arquitecte, té diverses obres a Banyoles. Va formar part de la Comissió de Patrimoni Cultural de Girona (1973-1993). Molt preocupat per la preservació del patrimoni, va intervenir en la planificació urbanística de Banyoles, especialment al barri vell i els recs. Va ser el responsable de la rehabilitació del claustre del monestir de Sant Esteve i de la instal·lació de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany. Va ser molt actiu en el camp cultural. Va formar part del grup Presència 63 i va ser un dels fundadors del Tint, que va tenir un paper destacat en la vida artística banyolina a les acaballes de la dictadura. Va ser un defensor decidit de la reivindicació de la comarca del Pla de l’Estany. Des de la presidència del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (1994-2011) va imprimir un nou dinamisme a l’entitat i va vetllar per la defensa del patrimoni arqueològic, arquitectònic, històric i natural de la comarca.

En l’actualitat, formava part de la junta consultiva de l’entitat. Va participar en diverses obres col·lectives, com ara La masia catalana, i va col·laborar amb assiduïtat a la premsa local (El Bagant, Revista de Banyoles, etc.). Va ser pregoner de les Festes de Sant Martirià (2002) i va rebre la medalla d’or de la ciutat (2017).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia