Necrològiques

CULTURA

Mor l’artista Carles Vergés, dibuixant i gravador de referència

Havia exposat la seva obra, premiada també a França, en diferents països

L’artista Carles Vergés i Lluís (Barcelona, 1941) va morir divendres passat als 82 anys deixant una petjada indiscutible en el dibuix i el gravat, les seves grans especialitats, tot i que també era un pintor excel·lent. Vergés va morir a Santa Eugènia de Berga (Osona) on residia des de feia molts anys i on hi tenia el seu taller. Des del 1978 vivia a pagès. A prop de la natura és on se sentia més còmode per dibuixar.

El trasllat de la seva família a Sant Cugat quan ell només tenia sis anys va ser un fet clau en la seva vida. Als 13 anys va començar a treballar a la coneguda fàbrica de tapissos i catifes Aymat com a dibuixant, on va aprendre l’ofici fent petits esbossos, normalment amb aquarel·la, que es reproduïen en gran. Als 28 anys va deixar la feina i va anar a viure al Maresme per dedicar-se a la creació pròpia. El 1978 va guanyar el Premi Internacional de dibuix Ynglada Guillot, fet que li va obrir les portes per fer les seves primeres grans exposicions individuals, com la que va fer al Palau de la Virreina de Barcelona. El seu nom i les seves obres començaven a ser reconegudes fora també de Catalunya.

Als anys vuitanta es va traslladar a Osona. Va continuar expandint el seu univers creatiu i va exposar a França, Itàlia, Anglaterra i Mèxic sobretot obres en dibuix i gravat. El 1989 va publicar un llibre amb els seus dibuixos i gravats. També es va dedicar a la docència. Va ser mestre, entre d’altres, a l’Escola Casa Masferrer, que posteriorment esdevindria el Centre d’Arts Visuals de Vic.

Una part de la seva obra està exposada al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu de Cadaqués i al Fons d’Art de Sant Cugat. El 2013 va rebre a França el gran premi Rembrand Chateau de Beauregard. Abans també havia guanyat el primer premi a la Fira Internacional Lleida d’Art (2008).

Un dels seus últims projectes va ser al costat de l’escriptor i bon amic seu Víctor Sunyol en l’exposició “Exilis, fronteres i desarrelaments” a Barcarès (Rosselló), municipi que va encarregar a l’artista que tractés sobre l’exili dels catalans en acabar la Guerra Civil. L’exposició també es va poder veure al Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera.

Sunyol, el seu gran col·laborador, va escriure una emotiva nota en memòria de Vergés a El 9 Nou recordant la seva figura.“En Carles, la persona i l’obra. Cada vegada que mirarem un quadre seu li veurem, i li sentirem, ens parlarà a l’orella. I ara no caldrà que parlem alt per contestar-li; des de dins nostre ens llegirà els pensaments”, reblava l’escriptor en les seves últimes paraules de comiat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia