Necrològiques

SOCIETAT

Mor als 81 anys Robin M. Hogarth, professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra

El psicòleg, graduat a Chicago, era un dels grans especialistes mundials en l’àmbit de la presa de decisions

El reconegut psicòleg barceloní nascut a la Índia Robin Miles Hogarth (1942) , professor emèrit del departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra, va morir dimarts als 81 anys. Va ser el president de la Societat per al Judici i la Presa de Decisions (1991-92), creada el 1980, i de l’Associació Europea de Presa de Decisions, que li va concedir l’any passat el seu guardó més rellevant. També va ser un dels investigadors de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats i va donar classes a la Universitat de Chicago, on es va doctorar el 1972.

El seu prestigi internacional va ser reconegut amb el doctorat honoris causa a la Universitat de Lausana el 2007. Va escriure una desena de llibres sobre educació, economia, psicologia del judici i la seva gran especialitat, la presa de decisions.

Hogarth va néixer a Simla (Índia) en plena Segona Guerra Mudial. Ell mateix es considerava una “relíquia de l’imperi britànic”. Els seus pares el van enviar a estudiar a Escòcia i més endavant als EUA, on es va graduar a la Universitat de Chicago i va obtenir la nacionalitat dels EUA. De jove també havia estat jugador de rugbi en el conegut equip dels London Scottish.

Va estar-se a Chicago fins al 2001, on va ser vicedegà, director del centre de recerca, professor de comportament científic i delegat d’un dels programes de la universitat a Europa. Una de les seves obres més rellevants és Education intuition (2001), un llibre que revisa el que s’havia publicat sobre el judici intuïtiu i proposava com millorar-ho. El seu últim llibre, escrit juntament amb Emre Soyer, va ser The Myth of Experience: Why We Learn the Wrong Lessons and Ways to Correct Them (2020).

Ja a Catalunya es va casar amb Carme Pi-Sunyer, que havia estat directora de relacions institucionals de la Casa Àsia a Barcelona i és neta de néta del germà de Carles Pi i Sunyer, l’històric alcalde de Barcelona i conseller de la Generalitat durant en l’etapa de la Segona República.

La cerimònia de comiat ha tingut lloc aquest migdia a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia