Necrològiques

SOCIETAT

Mor Juan Sánchez, històric líder del moviment veïnal a Mataró

Va ser el president de l’associació de Cerdanyola i de la Federació d’Associacions del municipi

L’activista veïnal Juan Sánchez Torres, carismàtic líder de la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró, ha mort als 66 anys. Va ser escollit per presidir la federació el 2011 després de liderar amb mà de ferro l’associació veïnal al barri de Cerdanyola, un dels més poblats i humils de la ciutat. Era un amant de la llibertat, anarquista, ecologista –membre del col·lectiu Terra Verda– i va ser un lluitador fins al final, sobretot contra l’extrema dreta representada per VOX. El seu gran referent era Salvador Puig Antich.

Sánchez, conegut simpàticament com el “Golondrina”, va entrar a formar part, amb Franco encara viu, de la CNT. Va treballar a la coneguda societat cooperativa Tallers de Mataró, una de les grans “fàbriques de rojos” del municipi. Allà va conèixer molts dels companys que el van introduir en el moviment veïnal. El seu estil de fer li va permetre guanyar molts amics però també alguns enemics. Per ell, això sí, les reivindicacions s’havien de defensar sempre de forma pacífica.

La federació veïns, que va tenir una forta influència en la vida pública de la ciutat, agrupava una dotzena d’associacions. En els anys de Sánchez i en plena crisi econòmica lluitaven sobretot contra els desnonaments, les preferents i també contra les màfies que organitzaven les temudes ocupacions il·legals. Van querellar-se, en aquest sentit, contra la desapareguda Caixa Laeitana, absorvida posteriorment per Caja Madrid, i van activar una plataforma d’afectats per a la hipoteca.

Sánchez i la federació també va ser un corcó contra les retallades en salut i al CAP. Segons ell, alguns barris s’havien convertit pràcticament en guetos. Amb ell al capdavant, la federació va esdevenir en l’autèntica oposició al govern municipal, reivindicant més eines perquè la neteja i el civisme arribessin a tot arreu. Encara se’l podia escoltar a Cerdanyola directo parlant dels temes que preocupaven als veïns del barri de la seva vida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia