Necrològiques

CULTURA

Mor el compositor Jan A.K. Kaczmarek, guanyador d’un Oscar per ‘Finding Neverland’

L’aclamat músic polonès s’havia fet un lloc a Hollywood des dels anys noranta

El compositor polonès Jan A.P. Kaczmarek (Konin, 1953) ha mort avui als 71 anys als EUA, país on residia des del 1989, segons ha informat la Fundació per a la Música Polonesa. Va escriure la banda sonora de més de 50 films i documentals, la més famosa la de Finding Neverland, basada en la història de de J. M. Barrie, el creador de Peter Pan, que el 2005 li va valer un Oscar. També va ser nominat al Globus d’Or per la mateixa partitura.

El seu treball a Hollywood també inclou la música per d’altres pel·lícules de gran èxit, com Sempre al teu costat, Hachiko (2009), amb Richard Gere, i El visitant (2008) de Tom McCarthy i Infidel (2002) d’Adrian Lyne. Va col·laborar també amb la seva compatriota Agnieszka Holland e a Total eclipse (1995).

Va començar la seva trajectòria escrivint música per a obres del seu país i va formar part de l’orquestra que actuava durant les vagues de Solidarnosc als anys vuitanta. A banda e la seva obra cinematogràfica, va escriure dues simfonies i peces corals per a dos esdeveniments nacionals a Polònia. Cantata for Freedom (2005) per celebrar el 25è aniversari del moviment Solidarnosc, i Oratorio 1956 (2006) per commemorar 50è aniversari de la revolta sagnant contra el govern totalitari a Poznan.

El 2004 va crear l’Institut Rozbitek al seu país amb l’objectiu de crear un centre europeu de creació artística en cinema, música, teatre i nous mitjans i des del 2011 era el director del Festival Internacional de Transatlantyk. El 2015 va rebre a Polònia la màxima condecoració nacional, la Creu de Cavaller.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.