Tomàs de Lorenzana

šTomàs de Lorenzana-Butrón Irauregui va néixer a Lleó el 1728. Era germà del cardenal Francisco Antonio de Lorenzana. Havia estat canonge doctoral de Tui, penitencier de Salamanca i degà de Saragossa fins que, el 1775, el van nomenar bisbe de Girona, càrrec que va ocupar fins al 1797. A la ciutat de Girona, Lorenzana va desplegar un gran activitat religiosa cultural i cívica. Va ser el creador de l'hospici i va ampliar l'hospital que porta el seu nom (1776). Va ser l'impulsor de la biblioteca i de noves càtedres per al seminari, en les quals s'impartia gramàtica, retòrica i dibuix.

Va tenir també una vessant industrial, amb la creació d'una fàbrica de mitges de cotó. L'hospici d'Olot també té un deute amb l'impuls d'aquest bisbe, que, al mateix temps va complementar amb escoles per al poble. Va impulsar la creació de la capella neoclàssica de Sant Narcís, a l'església de Sant Feliu. Fruit de la millora dels estudis al seminari amb les noves càtedres i la biblioteca, va aconseguir, el 1795, que es poguessin donar graus acadèmics. Va morir a Girona el 1796.

Tomàs de Lorenzana-Butrón Irauregui
Època:
Lleó, 1728 - Girona, 1796
Activitat:
Bisbe de Girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.