Tarragona acomiada la televisió analògica

Amb la TDT ja del tot implantada al Camp i l'Ebre, el repetidor de la Mussara va deixar d'emetre ahir, i el del Montcaro ho farà demà

Després d'alguns retards en el calendari anunciat el 2009 –primer es va dir el 31 de desembre, després el 12 de gener, més tard el 28 i, finalment, el 28 de febrer– i després que en les últimes setmanes ja s'hagin tancat progressivament alguns centres emissors menors, el Ministeri d'Indústria, ara sí, completa l'apagada analògica al Camp i l'Ebre. Milers de llars de la majoria de nuclis del Tarragonès, l'Alt i el Baix Camp –entre les quals gairebé totes les de Tarragona i Reus– van deixar de sintonitzar ahir la televisió per la via tradicional, i ja només ho poden fer si disposen de televisors equipats amb la nova tecnologia o d'aparells adaptadors, tal com explicava un missatge automàtic –de fet, aquests últims dies les cadenes ja havien afegit sobreimpresos alguns rètols d'alerta– que apareixien sobre la freqüència de l'antic canal, que remetia els usuaris que tinguin qualsevol problema a trucar als números 012 o 901 20 10 04. Alguns milers més de llars de l'Ebre passaran demà pel mateix procés.

Sense problemes

Totes les fonts consultades ahir de les administracions implicades –tant de l'oficina estatal de transició a la TDT, per delegació del ministeri, com dels departaments de Governació i Administracions Públiques, i Cultura i Mitjans de Comunicació– asseguraven que la transició s'ha produït sense incidències a la demarcació de Tarragona, i no hi ha hagut ni problemes tècnics importants ni queixes destacades per part dels usuaris, que han estat sotmesos a potents campanyes informatives, tant de la Generalitat com del govern de l'Estat. «S'ha fet una campanya molt bèstia perquè tothom estigués preparat, i fins ara s'han rebut molt poques queixes, i cap per l'apagada en si; va ser un encert en el seu moment per part de la secretaria de Mitjans de Comunicació destinar diners per propiciar l'encesa digital uns mesos abans, perquè en altres punts de l'Estat ha estat més traumàtic», explica el delegat del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació al Camp, Adam Manyé. «Tenim una sensació de tranquil·litat en tot això, la feina de desplegament de les noves antenes ha funcionat i el canvi no ha portat maldecaps», clou Manyé, que creu que «la incertesa per la data definitiva de l'apagada no ha estat negativa, ja que si encara els veiem tots dos, millor». Fonts de la secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació confirmaven que amb la desconnexió, demà, del centre emissor del Montcaro, la Generalitat donarà per acabada la segona fase. «Els tècnics fan un sobreesforç arreu de Catalunya aquests dies», constataven. «No hi ha constància de cap queixa i tot continua el curs normal del procediment, tot i que continuem a l'aguait, perquè ara toca les grans ciutats», corroborava Àlex Bonet, de l'oficina de transició estatal.

EL TANCAMENT

El cessament progressiu dels centres emissors:
Escornalbou, el Perelló, la Sènia, Ulldecona i Riba-roja (12 gener)
La Fatarella I, Flix I, II i III, la Torre de l'Espanyol i Móra la Nova (13 gener)
Ulldemolins (14 de gener)
Alcanar (15 gener)
Almoster, Pratdip, Riudecols, Vandellòs, Paüls, Benifallet, Tivenys, Batea, Bot i Pinell de Brai (18 gener)
Cabra del Camp, el Pont d'Armentera, Santa Coloma de Queralt, Gandesa i Godall (19 gener)
El Marmellar, Roda de Berà, Tarragona i la Vespella de Gaià (20 de gener)
Alfara de Carles, Collredó i Roquetes (28 gener)
El Vendrell, Montblanc i Vimbodí (24 febrer)
Sant Carles de la Ràpita, Falset i Priorat (25 febrer)
La Mussara (26 de febrer)
Montcaro (28 febrer)
Per confirmar: Calafell, l'Espluga de Francolí, Garcia, la Vilella Baixa i Prat de Comte

86 centres al Camp i l'Ebre

L'històric cessament demà de les emissions analògiques des del Montcaro tancarà un procés que al Camp i a l'Ebre va començar el 12 de gener. Molts centres emissors, de fet, continuen emetent ara en TDT, si bé Governació ja n'ha connectat de nous en el marc del pla Catalunya Connecta amb l'objectiu de fer arribar la TDT a totes les poblacions de més de 50 habitants, i que fins i tot inclou en la planificació d'enguany els nuclis a partir de 10 habitants. En total, a la demarcació ara hi ha fins a 86 centres emissors: 54 al Camp (12 a la Conca, 11 al Baix Camp i al Priorat, 9 al Baix Penedès, 6 a l'Alt Camp i 5 al Tarragonès) i 32 a l'Ebre (9 a la Ribera, 8 al Baix Ebre i la Terra Alta, i 7 al Montsià).

Un procés a tres bandes

La secretaria d'estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, dependent del Ministeri d'Indústria, té les competències sobre l'espai radioelèctric i les infraestructures des d'on s'emet la televisió, tot i que el seguiment del procés actual s'ha fet des de l'Oficina Estatal de Transició a la TDT, creada expressament. El cessament d'emissions dels repetidors –que no s'han desballestat, sinó que simplement han commutat el senyal, d'analògic a digital– l'han fet, això sí, tècnics d'Abertis per encàrrec de l'Estat. L'extensió de la cobertura arreu de Catalunya amb nous centres emissors és feina del Departament de Governació i Administracions Públiques, mentre que l'atorgament de llicències per operar i les campanyes informatives –si bé també n'ha fet l'Estat i l'òrgan privat Impulsa TDT– són competència del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

La cobertura, fins i tot superior via satèl·lit

Fonts de Governació han constatat que l'emissió en TDT «està garantida a tots els nuclis de població», ja que «la idea bàsica és que s'ha de veure a tot arreu, fins i tot on no arribava la televisió analògica». Això sí, admeten que «això no vol dir que no hi hagi llars o punts aïllats on no arribi», i es remeten, per comprovar cada cas, al mapa que hi ha a www.catalunyaconnecta.com o bé a www.tdt.cat. Els mapes, per exemple, assenyalen que hi podria haver problemes de cobertura en diversos municipis de la Baixa Segarra, en pobles de les muntanyes de Prades com ara Mont-ral i l'Albiol, en punts del Priorat i la Terra Alta, en àmplies àrees de la serra de Tivissa i els Ports, en alguna zona del sud del Montsià i fins i tot en punts entre l'interior del Tarragonès i el Baix Penedès, com ara el terme de Bonastre.

La Generalitat ja ha actuat en alguns punts foscos, normalment aïllats fora de nuclis urbans i on és difícil fer arribar el senyal. En aquest cas, els usuaris poden fer instal·lar un equip especial per rebre el senyal via satèl·lit, que pot costar uns 130 euros, dels quals el govern n'assumeix una part. Governació, però, ha recordat que potser no es veu la TDT per una mala instal·lació a casa o la comunitat, una mala orientació de l'antena o un senyal dèbil d'emissió imputable al broadcaster.

Un 12% de l'Ebre, sense accés

Les dades del Ministeri d'Indústria constaten que a la regió coberta des de la Mussara –bàsicament tot el Camp– ja s'han instal·lat antenes en més del 99% dels edificis –el mateix percentatge de gent que ja coneix el nou sistema–, i té accés a la televisió digital el 96,6% del territori. A la regió de Tortosa, en canvi, el coneixement també hi supera el 99%, però la instal·lació d'antenes no arriba al 95%, i la cobertura, tot just al 87,8%.

Alta penetració al país

Segons l'informe mensual de febrer d'Impulsa TDT, i només superada per Aragó al conjunt de l'Estat, el 86,4% de les llars de Catalunya ja tenen accés a la TDT, si bé només per als primers habitatges, la dada queda en el 80,4%. A tot l'Estat, on la data límit de l'apagada és el 3 d'abril, un 81,6% de l'accés a la televisió ja es fa per mitjà de la TDT, per davant de mitjans com ara el cable, el satèl·lit digital o l'analògic. La quota de pantalla també creix a passos de gegant, i al febrer s'ha situat en el 58,9% al conjunt de l'Estat, on l'analògica només l'ha vist ja un 18,8%. El 80,5% dels edificis també estan adaptats ja a la TDT.

El ministeri ja ha regalat al Camp i l'Ebre 381 aparells a gent gran i discapacitats

S.C. / ò.p.j

Fins ara un total de 381 persones a la demarcació s'han beneficiat dels ajuts que dóna el Ministeri d'Indústria a gent gran i a persones amb discapacitat visual o auditiva, a les quals regala un aparell descodificador de TDT. De moment, al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, segons dades facilitades per la subdelegació, els beneficiaris principals han estat persones individuals, ja que de sol·licituds d'administracions o associacions n'hi ha hagut menys d'una desena. Per això a les oficines de la plaça Imperial Tàrraco encara hi ha 113 aparells sense destinatari, encara que és molt probable que a partir de la setmana que ve el nombre de peticions augmenti.

Impulsa TDT també ha iniciat una campanya de suport als ajuntaments perquè ajudin els ciutadans a fer el trànsit, per mitjà del desplegament de punts informatius i accions de comunicació en espais com ara centres de salut i de gent gran, o oficines bancàries, on hi ha els col·lectius amb més risc d'exclusió, per als quals ha demanat suport per part dels més «avançats tecnològicament».

ELS REQUISITS

Per obtenir un aparell de TDT, s'ha de pertànyer a algun d'aquests col·lectius:
Tenir 65 anys o més i una dependència reconeguda de grau 2 o 3.
Tenir un grau de discapacitat del 33% o superior, fent constar que algun és de tipus auditiu o visual.
Tenir més de 80 anys i viure sol, o bé acompanyat d'una altra persona de més de 80 anys.
No haver estat beneficiari d'aquest pla d'actuacions de suport a través del govern català ni de cap altra associació.
On cal anar?
A la Subdelegació de l'Estat, a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona.

Preus per a tots els gustos

Des que la TDT es va començar a implantar, el preu dels aparells descodificadors ha experimentat una baixada considerable. Tot i que el preu mitjà, avui, és d'entre 30 i 40 euros, el 2005, quan va començar a transcendir l'apagada analògica, s'aproximava als 80. Ara hi ha tarifes per a totes les butxaques, que van des dels 20 euros de l'aparell més bàsic –però que no recomana pràcticament ningú, fins i tot els mateixos venedors consultats ho admeten– fins als 50, que ja inclouen més prestacions i són de marques conegudes i més fiables, acostant-se als 80 euros. De totes maneres, el preu mitjà voreja els 50 euros. Aquest aparell porta incorporat el doble sintonitzador i fins i tot té disc dur. Molts dels aparells barats són els que acostumen a provocar problemes, ja que a l'hora de la veritat no funcionen, i els clients es veuen obligats a canviar-los per altres de més cars i que ofereixen més garanties.

Segons dades d'Impulsa TDT –ens format pels principals grups de televisió a l'Estat– només el desembre del 2009, Catalunya, seguida d'Andalusia i Madrid, va ser el territori on es van vendre més aparells de TDT, amb 209.000, dels quals 135.000 anaven incorporats en televisors, DVD o PC ja preparats. Arreu de l'Estat, ja se n'han venut més de 27 milions des del 2005.

La venda d'aparells s'ha escalonat pel retard en l'aplicació de l'apagada

Media Markt ha venut 11.000 dispositius i 5.000 televisors des del novembre
S. CASADO

Des del novembre de l'any passat, tant els establiments que comercialitzen els aparells descodificadors de TDT com les empreses dedicades a la instal·lació i adaptació d'antenes han registrat un augment en les seves vendes. En cap cas, però, no ha estat exagerat, perquè l'apagada analògica s'ha anat demorant durant dos mesos. Segons explicava el gerent del centre de Media Markt de les Gavarres, Manel Vera, des de final d'any han venut més d'11.000 aparells de TDT. La franquícia, aprofitant el canvi, també ha engegat diverses campanyes promocionals en què ofereix televisors nous amb TDT i altres serveis ja incorporats. Amb això ja ha venut més de 5.000 aparells nous. De tota manera, Vera va indicar que en cap moment han detectat una allau de clients, si bé possiblement sí que es produirà ara que l'apagada ja serà un fet.

Ara esperen un repunt

L'empresa Antenes Delta, a la rambla Vella de Tarragona, és una de les 193 que hi ha al Camp i l'Ebre que estan reconegudes pel Ministeri d'Indústria com a instal·ladores d'antenes. A banda, i per tal d'evitar la picaresca, el govern va crear la figura dels agents TDT, mitjançant l'ordre CMC/559/2008, del 18 de desembre del 2009, del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Segons Joan López, d'Antenes Delta, «sí que hi ha hagut demanda, però la gent sempre confiava que l'apagada s'endarreriria, i per això també s'esperava a l'hora de venir a comprar el seu descodificador. Potser es creia que no es faria mai». Això ha ajudat, paradoxalment, que les vendes s'hagin anat produint amb ordre i sense aglomeracions. De feina, sempre n'han tingut, encara que són conscients que a partir d'avui mateix el nombre de peticions augmentarà. L'encarregat d'adaptar antenes d'aquesta empresa es va desplaçar ahir al matí fins a un bloc de la plaça Verdaguer, al migdia treballava per als veïns del bloc Rosselló, a Sant Pere i Sant Pau, i a primera hora de la tarda, a la Canonja, per adaptar l'antena d'una comunitat de tres pisos.

El cost

El preu de les actuacions depèn i varia en funció del tipus de feina: «No es fa el mateix en un pis, on el que falla és molt senzill, que una intervenció en una comunitat de veïns sencera», indica l'instal·lador, que insisteix que les quantitats poden oscil·lar al voltant dels 50 euros, però també pot que ser algunes actuacions només tinguin un cost de 10 euros per veí, si bé en altres comunitats fins i tot superen els 200.

Impulsa TDT ja ha advertit, en aquest sentit, que la sol·licitud del servei s'hauria d'haver fet «en un temps prudencial de sis a deu setmanes, i no en l'últim moment», i ha admès que la demora es podria donar a les grans ciutats on l'apagada s'ha inclòs en la darrera fase del procés. L'ens, a més, ha lamentat que el 2009 encara es van vendre 91.000 televisors sense descodificador de TDT.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.