Comunicació

Tragèdies vistes per un grec

Mor als 58 anys el fotoperiodista Iannis Behrakis, premi Pulitzer 2016 per les imatges de la crisi dels refugiats

“Soc aquí per mostrar el millor i el pitjor de la condició humana”, va dir Iannis Behrakis

El guardonat fotògraf grec Iannis Behrakis, un dels més prestigiosos de l’agència Reuters i distingit amb el premi Pulitzer el 2016 per la seva manera de retratar la crisi dels refugiats, va morir als 58 anys després d’una llarga batalla contra el càncer, segons va comunicar ahir el seu entorn familiar. Reporter en cap de Reuters a Grècia, on va començar a treballar el 1988, Behrakis va recórrer nombrosos escenaris de conflictes bèl·lics com ara l’Afganistan, Txetxènia, els Balcans i Sierra Leone, i va cobrir esdeveniments tan mediàtics com la crisi dels refugiats siris i la primavera àrab, així com terratrèmols al Caixmir, Turquia, Grècia i l’Iran, i quatre Jocs Olímpics. L’any 2000, va sobreviure a una emboscada a Sierra Leone en què el reporter nord-americà Kurt Schork i el càmera espanyol Miguel Gil Moreno de Mora van ser assassinats.

La seva mort prematura ha causat consternació a Grècia i arreu del món. L’editora general de notícies de Reuters, Dina Kyriakidou Contini, va dir que “les seves imatges són icòniques; algunes, obres d’art en si mateixes”. “Però va ser la seva empatia la que el va fer ser un gran fotoperiodista”, hi afegia. Lefteris Kretsos, viceministre grec d’Informació i Política Digital, va dir que “la pèrdua per al món de la informació és enorme”. “Són pocs els que ho deixen tot per captar la veritat, i menys en els temps actuals de les notícies ràpides i els títols sagnants”, va comentar.

L’associació de la premsa estrangera a Atenes també li va voler retre homenatge. “Behrakis va ser present en moltes guerres i esdeveniments polítics, socials i esportius que han marcat el món en les últimes dècades. Les seves imatges van donar forma a la manera en què percebem els esdeveniments”, va assenyalar l’associació en un comunicat.

Nombrosos premis

Entre els guardons que va reunir al llarg de la seva carrera, figuren, a més del Pulitzer, el World Press Photo 2000 i el Bayeux-Calvados 2002. El 2015, el diari britànic The Guardian el va nomenar fotògraf de l’any. “Soc aquí per mostrar el millor i el pitjor de la condició humana”, va afirmar Behrakis, una frase paradigmàtica del que anhela tot bon reporter.

Iannis Behrakis va néixer el 1960 a Atenes. Va estudiar fotografia a l’Escola d’Arts i Tecnologia de la capital grega, i a la Universitat de Middlesex, a Londres. Va treballar com a fotògraf a Atenes des del 1985, i el 1987 va començar a treballar per a l’agència britànica Reuters. El seu primer treball a l’estranger va ser la crisi a Líbia el gener del 1989.“Ens fa una il·lusió especial perquè no havíem tingut mai la guanyadora d’aquest festival, per diferents motius. Està ambientada el 1993 i la protagonista és una noia a qui l’enxampen amb una altra noia i els pares l’ingressen en un centre de rehabilitació o de correcció de l’homosexualitat.” El director artístic del festival assegura que “no és tan dura com pot semblar, té un equilibri perfecte entre la comèdia i el drama”.Pel que fa a Minding the gap, un dels documentals que ha estat nominat a l’Oscar, relata “la vida de tres skaters adolescents”. “El director és un d’ells. Quan era jove va començar a filmar les seves aventures. Sorprèn perquè és molt senzilla, el director és molt jove, comença parlant de l’skating i passats uns quatre o cinc anys, acaba tocant temes de més calat: com han evolucionat les seves vides, i com s’enfronten a reptes importants.” La pel·lícula de clausura és Blaze, dirigida per l’actor Ethan Hawke. Jordi Torrent, director i productor català que viu a Nova York, vindrà a presentar als cinemes Girona The Golden Boat, del xilè Raoul Ruiz (1990).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia