Arts escèniques

El gran museu del circ

Circusland obre portes a Besalú exposant 537 peces de les 60.000 que té la col·lecció Circus Arts Foundation, amb la voluntat de “dignificar” les arts circenses

És el museu més gran d’Europa dedicat al circ i vol convertir-se en un referent mundial
La col·lecció està distribuïda en tres plantes i il·lustra els 250 anys d’història del circ

El llarg projecte cobejat pel figuerenc Genís Matabosch ja és un realitat, i Circusland ha obert les portes apuntalant la voluntat de reivindicar i “dignificar” les arts circenses. Feia anys que tenia aquest propòsit al cap –“només en fa vint-i-tres”, diu lacònicament–, temps més que suficient per permetre-li no només difondre el circ a través dels espectacles que organitza –entre altres, els circs de Nadal a Girona i Tarragona o l’Elefant d’Or, primer a Figueres i actualment a la capital gironina–, sinó per aplegar la que és sens dubte una de les col·leccions més importants del món.

I el museu, ara una realitat gràcies a l’aposta de Besalú i una inversió d’1,7 milions d’euros només per aquesta primera fase, esdevé el millor aparador per mostrar al públic una selecció dels tresors acumulats: un total de 537 peces d’entre més de 60.000 referències que disposa la Circus Arts Foundation , que ara llueixen a l’interior d’aquest edifici adjacent a l’antic monestir benedictí de Sant Pere que fins fa poc albergava el Museu de la Miniatura i que arquitectònicament destaca per la façana racionalista al bell mig del centre històric d’aquest municipi turístic que, des d’avui espera l’arribada dels primers visitants i convertir-se en un referent europeu en la seva temàtica.

La col·lecció del museu, que està distribuïda en tres plantes, il·lustra els 250 anys de la història del circ a través de peces d’arreu del món i de naturalesa molt variada: cartells, postals, fotos, llibres, vestits, porcellana, pintures... Fins a recollir totes les disciplines artístiques que es poden veure en un circ al llarg del seu recorregut, des de les mil·lenàries acrobàcies xineses fins al Cirque du Soleil, sense oblidar els joglars de l’edat mitjana, prefiguració dels malabaristes actuals, o els domadors de cavalls, que és d’on va sorgir tot el que entenem per circ modern.

Entre els tresors que s’hi poden veure destaca la maqueta del circ Gleich, que ocupa 50 m² i que és la més gran del món que desenvolupa amb detall com era un circ a principi del segle XX; la major col·lecció de segells de circ al món; més de vint vestits de carablanca o el cartell de circ més antic de l’Estat, datat del 1789.

Circusland comença el seu recorregut explicant els orígens del circ, que va néixer com un espectacle eqüestre, en què els genets, dalt del cavall, van combinar la doma amb exercicis acrobàtics i intermedis còmics. A l’inici del recorregut també es pot veure una de les joies de la corona del museu: l’esmentada maqueta que reprodueix en miniatura d’aquest circ que va existir a principis del segle XX, que va viatjar per tot Europa i que va fer parada a Barcelona durant l’exposició universal.

A partir d’aquí s’expliquen les diferents disciplines que s’inclouen en el circ, com ara acròbates, pallassos o funàmbuls. En l’apartat dels còmics, també hi ha un espai dedicat als pallassos de cara blanca, que tenien un estatus de “més elegants” que els pallassos de nas vermell. No debades portaven vestits d’alta costura, alguns dels quals estan exposats al museu –provinents de la reputada sastreria Vicaire, que hi destinava unes 400 hores de feina, com destaca Matabosch–, en un dels espais més escenogràfics de la mostra.

En l’acte de l’obertura oficial de Circusland, tant el delegat del govern a Girona, Pere Vila, com el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, han coincidit a afirmar que és “un goig” obrir aquest equipament cultural “en moments de pandèmia”. A més, han avançat que volen continuar col·laborant amb el projecte. De moment, la Diputació de Girona es va comprometre a abonar 500.000 euros entre el 2020 i el 2021, i la Generalitat, 750.000, dividits en quatre anys.

Un equipament singular

Circusland, pel fet de tractar-se de l’única institució patrimonial a Europa dedicada en exclusiva a la història i el present circense, la seva missió serà la recopilació, conservació, investigació, difusió i exhibició del llegat cultural que sobre el circ s’ha produït al món des dels orígens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia