Llibres

El rei, d’amagat amb Margarit

Els reis d’Espanya visiten Barcelona de manera privada per lliurar el premi Cervantes 2019 al poeta

L’acte “íntim i familiar” al Palauet Albéniz no es va fer públic fins que ja eren de tornada

Els reis d’Espanya van visitar ahir d’amagat Barcelona, per lliurar al poeta Joan Margarit el premi Cervantes 2019, en un acte de caràcter “íntim i familiar”, després que no es pogués celebrar la cerimònia oficial, prevista el 23 d’abril passat al paranimf de la Universitat d’Alcalá de Henares, per la pandèmia. L’entrega del premi va tenir lloc al Palauet Albéniz, a Montjuïc, residència oficial dels reis durant les seves estades a Barcelona, en presència de l’esposa, els fills i els nets del poeta i del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, sense premsa ni altres convidats. L’escassa informació sobre l’acte, que no havia estat anunciat prèviament ni constava a l’agenda del monarca, es va donar a conèixer des de la Casa del Rei quan Felip IV i Letícia ja estaven de tornada cap a Madrid. Les últimes visites del rei espanyol a Catalunya sempre han estat rebudes amb una gran tensió social i política, que ha tingut com a resposta un important blindatge policial. Aquesta nova visita privada es produeix també en ple debat sobre les restriccions de mobilitat per la pandèmia, i a les portes d’un Nadal que Felip VI obrirà dijous amb el seu habitual discurs televisiu, sobre el qual hi ha més incògnites que mai, per la crisi sanitària i per la de la pròpia institució monàrquica.

“Ens faríem una gran abraçada, però ha de ser a distància”, li va dir ahir Felip VI a Margarit quan es van trobar en un dels salons del palauet. El poeta de Sanaüja (Segarra), de 82 anys, va agrair la visita dels reis amb aquestes paraules: “Gràcies per la deferència. No sé si ho mereixo, però estic encantat.” En una altra sala, amb tots els assistents protegits amb mascaretes, Felip IV va entregar a Margarit l’escultura i la medalla acreditatives del premi més important de les lletres hispanes, concedit com a reconeixement a la seva obra tant en català com en espanyol, el seu llenguatge innovador i la pluralitat cultural que representa. Després que el rei lamentés que l’acte no fos apropiat per a discursos, Margarit va extreure un full on portava escrit el seu últim poema, acabat fa pocs dies, i el va llegir. El relleu de Margarit com a guanyador del Cervantes l’ha agafat aquest any el valencià Francisco Brines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia