cultura

SANT JORDI 2017

La unió fa la força... literària i cultural

trobada Setze representants de les ciutats literàries de la UNESCO es reuneixen aquests dies a Barcelona objectius La xarxa permet posar en comú experiències i col·laborar en l'elaboració de projectes d'àmbit literari

Barcelona rep aquest any la trobada anual de les Ciutats de la Literatura de la UNESCO, una cita que s'ha volgut fet coincidir amb Sant Jordi. “Aquest és un dels aspectes més interessants de pertànyer a aquesta xarxa, ja que et permet fer contactes, col·laborar en l'elaboració de programes, com ara els de residències d'escriptors, estimular les traduccions, compartir coneixements i aprendre de les experiències dels altres”, explica l'escriptora Marina Espasa, coordinadora de l'Oficina Barcelona Ciutat Literària. La capital catalana va entrar en aquest “club” de 20 ciutats el desembre del 2015 i és el primer Sant Jordi que hi participa activament amb aquesta nova medalla al pit.

Entre els representants que han viatjat a Barcelona hi ha la d'Edimburg, la ciutat que va crear el concepte de “ciutat literària” el 2004. “Han canviat moltes coses des d'aleshores: hem constituït una xarxa que connecta tots els agents del sector, com ara editors, llibreters i escriptors”, comentava ahir Ali Bowden, director d'Edimbugh UNESCO City of Literature. En el seu cas constitueixen una entitat independent i amb tres anys han aconseguit fins a 640.000 euros per a projectes d'àmbit literari. “Un dels grans problemes que tenim és el tancament de les llibreries, per això una festa com Sant Jordi, que implica tant aquests establiments, m'interessa especialment veure com funciona.” Tomáš Rehák, director de la Biblioteca Municipal de Praga, pensa que traslladar Sant Jordi a la seva ciutat, que d'altra banda comparteix els alts índexs de lectura amb els escandinaus, seria inviable. “No funcionaria perquè és una festa molt vinculada al tarannà de la gent d'aquí.” En el cas de Praga, integrar la xarxa de la UNESCO ha servit per guanyar visibilitat a través de la literatura, ja que convoquen unes residències d'escriptors cobejades pels autors d'arreu del món. “Promovem la literatura, però també l'economia de la ciutat.” Als Estats Units, una de les ciutats literàries és Iowa, on avui també celebren el Book Dayi, una versió aigualida, segons John Kenyon, Executive Director of Iowa City of Literature, del Sant Jordi. “A nosaltres ens ha servit per crear una plataforma de col·laboració que ha contribuït a la supervivència de petits segells editorials que d'una altra manera haurien plegat.” Kenyon confirma el que aquí els editors no es cansen de dir: que el llibre digital s'ha estancat: “La gent combina el llibre digital i el paper, però en general no té gaire impacte.”

L'anunci de l'obertura de La Casa de les Lletres a Barcelona el 2019 va deixar tots els representants impactats, si bé encara no se sap ben bé com funcionarà. Una altra preocupació és l'ampliació d'aquest club, que deixarà de ser selecte amb l'entrada massiva de noves ciutats prevista per a l'any vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA