Art

temps de flors

exposicions

Una ocasió per redescobrir Aguilar, Bertrana i Fabra

L'exposició de flors es presenta com una bona ocasió per destinar també una estona a passejar per les sales del Museu d'Art i de la Casa Pastors, que dediquen importants retrospectives a dos dels artistes més estimats de la ciutat: Prudenci Bertrana (1867-1941) i Fidel Aguilar (1894-1917). Al museu del Palau Episcopal se celebrarà la vessant de Bertrana com a pintor, la seva primera vocació artística abans d'inclinar-se per la literatura, a partir d'una àmplia recerca en col·leccions públiques i privades que, no només han permès treure a la llum un bon nombre de quadres i dibuixos inèdits, sinó també valuosa documentació que ha facilitat la identificació de molts dels llocs representats en els paisatges de Bertrana i l'aprofundiment en les interioritats del seu procés creatiu. La investigadora responsable del treball és Cristina Ribot Baye, que ja va comissariar el 2015 l'esplèndida Girona als ulls de les viatgeres al Museu d'Història i és autora d'una acurada tesi doctoral sobre la representació femenina en l'obra d'Hermen Anglada-Camarasa.

Simultàniament, la Casa Pastors inaugura avui mateix Un meteorit fugaç. Fidel Aguilar (1894-1917), una completa retrospectiva que, coincidint amb el centenari de la mort de l'artista, exposa per primera vegada tota la seva obra coneguda i des d'una perspectiva comparada que ha permès a l'autora de la recerca, Eva Vàzquez, posar-lo en relació amb l'art català i europeu del seu temps per desvelar una imatge que transcendeix el marc noucentista al qual s'ha adscrit l'escultor, mort amb només 22 anys. A la Fundació Valvi, finalment, la professora Lluïsa Faxedas ha tingut cura de la recuperació d'Alberto Fabra (1920-2011), un artista destacadíssim de l'avantguarda de la postguerra i estretament vinculat al Port de la Selva, on tenia casa, que des de París va connectar amb els principals corrents de l'abstracció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona