Patrimoni

Municipal

Figueres celebra avui el 750è aniversari de la Carta Pobla

L’acte de commemoració tindrà lloc a l’auditori dels Caputxins

Va ser un punt d’inflexió a la ciutat de Figueres

Figueres celebrarà avui, dimecres, el 750è aniversari de la carta de poblament. Aquest document, que es remunta al 21 de juny del 1267, va significar un abans i un després per a aquest municipi: Figueres es convertia en una vila reial, és a dir, el municipi deixava de dependre d’una altra vila i passava a dependre directament del rei Jaume I. Això implicava diversos beneficis econòmics que van permetre un desenvolupament de la ciutat, però també passava a ser un punt estratègic dins del mapa per la seva localització.

Conferències històriques

Els actes de commemoració tindran lloc a l’auditori dels Caputxins a partir de dos quarts de vuit del vespre. En aquest acte hi participaran l’historiador, filòleg i professor de la UOC Stefano Maria Cingolani, el llatinista Antoni Cobos i l’historiador Xavier Soldevila. Per Stefano Maria Cingolani, “sense la Carta Pobla Figueres avui en dia encara seria una parròquia amb quatre o deu cases”. De fet, pel professor de la UOC, aquest document també va ser sinònim de garanties per als ciutadans, ja que va ser un primer pas per deixar de banda “una justícia tan senyorial”.

D’altra banda, més enllà de l’acte que organitza l’Ajuntament, la biblioteca del municipi també ha volgut commemorar aquesta fita amb un recull de llibres sobre el regnat de Jaume I.

LA DATA

1267
El 21 de juny
el rei Jaume I signava la Carta Pobla i convertia el poble de Figueres en una vila reial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia