Cultura popular

La Patum se’n torna a casa la tardor vinent

Acaben les primeres reformes a la Casa de la Patum, l’edifici on se solen guardar les comparses

L’espai només resta a l’espera del tractament contra els tèrmits

Les comparses tornaran a la Casa de la Patum aquesta tardor i, per tant, tornaran a ser exposades als visitants en el seu lloc tradicional. El despreniment d’una part de la façana al principi de l’any passat va trencar diverses teules i això feia entrar aigua dins de la casa, l’edifici on habitualment descansa el bestiari popular.

Com a conseqüència d’això, passada la primera Patum del 2016, al principi de juny, problemes d’humitats i goteres a l’edifici van impedir que les comparses tornessin al seu espai habitual. Des d’aleshores, les comparses s’han guardat als baixos de l’ajuntament, que és on s’instal·len habitualment durant els dies de Patum.

Aquest estiu han acabat les primeres actuacions a la Casa de la Patum. Segons ha explicat el regidor d’Urbanisme i Serveis Públics, Oriol Camps, fins ara s’han arreglat teules trencades, alguns danys a la façana contigua i aïllaments, i també s’ha repintat l’edifici per dins. A banda, s’han fet petites actuacions per reduir les diferències entre les alçàries de l’edifici de la Casa de la Patum i els de la vora.

Amb vista al futur, l’Ajuntament de Berga preveu realitzar les pròximes setmanes el tractament de tèrmits, que serà la darrera fase del procés. Per tant, segons el regidor Camps, gegants, nans, guites i tot el bestiari patumaire haurien de poder tornar a la seva llar durant la tardor. El regidor ha volgut ser prudent a l’hora de marcar una data, tot i que no descarta que el retorn de les comparses a la casa tingui lloc a les acaballes de l’estiu.

Un any lluny de casa

Les comparses de la Patum van abandonar el seu espai habitual a la fi de maig del 2016, i, des d’aleshores, no l’han tornat a trepitjar. L’edifici presentava uns problemes d’humitats que posaven en risc la preservació de tot el bestiari i el patronat de la festa va decidir guardar-los provisionalment als baixos del consistori.

L’aleshores gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo, va assegurar que els baixos de l’ajuntament de la ciutat eren un emplaçament provisional per a les comparses, però l’excepcionalitat del 2016 ho va impedir. L’any passat, com cada 25 anys, Berga va viure dues Patums i la celebració d’una segona festa al cap de tres mesos, al principi de setembre, amb motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, va ajornar la presa de decisions sobre la Casa de la Patum fins a la tardor.

Dues opcions

Passada la Patum extraordinària del setembre, el Patronat va començar a debatre quina mesura es prenia per salvaguardar l’estat del bestiari de la festa. Calia decidir si s’arreglaven els danys de l’habitual Casa de la Patum o si, per contra, es buscava un altre edifici òptim per a la seva conservació. Finalment, els gestors de la festa van triar la segona opció, però la comparseria encara ha hagut de viure una altra Patum, la d’aquest juny passat, abans de tornar al seu local habitual.

L’elecció d’aquesta segona opció ha tingut un cost aproximat de més de 12.000 euros, segons dades proporcionades pel regidor Camps.

LA XIFRA

12.000
euros
és el cost aproximat de les obres a la Casa de la Patum per recuperar el lloc on es guarden les comparses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE