Patrimoni

Cultura

L’Aran restaura les pintures murals de Sant Ròc de Begós

Van ser descobertes l’any 2009 després d’unes cales de prospecció i es calcula que daten de l’any 1618

A partir del 28 d’agost, i durant tot el mes de setembre, el Conselh Generau d’Aran duu a terme una intervenció de restauració de les pintures murals de la zona del presbiteri de l’església de Sant Ròc de Begós. Aquestes pintures van ser descobertes l’any 2009 per tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que van realitzar en els murs de l’església diverses cales. Sobre l’arc del presbiteri es va trobar una representació de Crist crucificat amb sant Joan i la Mare de Déu, a un costat i l’altre, al peu de la creu. La pintura va ser feta l’any 1618. L’actuació té un cost total de 31.450,77 euros i és possible gràcies a la subvenció per a la conservació i restauració del patrimoni aranès que el Conselh rep anualment de la Diputació de Lleida i també per una subvenció de la Generalitat.

En la volta del presbiteri també es van localitzar pintures. En el costat sud, s’hi poden observar diferents personatges i decoracions vegetals que semblen correspondre a diverses fases pictòriques superposades. En el costat nord, també hi ha restes de pintures, però en l’estat actual resulten ben difícils d’interpretar.

Actualment els murals que es troben encara parcialment coberts per una capa de pintura del segle XX presenten molt mal estat de conservació, amb nombroses alteracions, com ara taques, fissures i pèrdues.

L’actuació, a càrrec de l’empresa especialitzada TdArt, a més del descobriment, la restauració i la conservació de les pintures, preveu afavorir-ne també la lectura i comprensió. També està previst efectuar prospeccions en la resta de parets interiors de l’església a fi de comprovar si hi ha més pintures murals. I s’analitzarà l’estat de conservació dels tres retaules barrocs del segle XVIII que hi ha al temple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona