cultura

novel·la

Salvador Domènech i Domènech

Els clàssics i Raimon

El doctor Josep Palomero és tota una autoritat lingüística en l’àmbit dels Països Catalans i de manera especial al País Valencià, donat que és membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, on ocupa l’actual vicepresidència. Escriptor prolífic, té una extensa obra literària publicada en camps tan diversos com la poesia, la narrativa, el teatre, la crítica literària i la recerca històrica: sobre Borriana, la seva població natal i vital; treballs divulgatius...

D’aquesta obra, Raimon, Ausiàs March i altres clàssics, Josep Palomero n’és curador: ha redactat la introducció, les versions modernes dels clàssics i un molt útil apartat de recursos didàctics. Amb la finalitat de contextualització, el llibre inclou extractes (breus però significatius) de la vida i obra d’autors com ara Jaume Roig, Anselm Turmeda, Bernat Metge, Joan Roig de Corella..., però sobretot s’esplaia en els textos musicats pel cantant Raimon, on surten també personalitats com ara Jordi de Sant Jordi, Joan Timoneda, Valeri Fuster, Francí Guerau..., tot i que l’estrella és l’eminent i excepcional Ausiàs March.

Palomero ha fet una feina impagable en facilitar la comprensió al lector de l’expressió escrita medieval amb la nostra parla contemporània. És d’agrair la tasca de formiga en els àmbits lèxic, estilístic, morfològic, sintàctic, de rima... sobre els textos triats. Això comporta que sigui una eina didàctica de primer ordre per als docents. Que ric esdevé el vademècum de propostes de comentaris de textos, exemples de tècniques de versificació, exercicis de contingut dels poemes (temes principals i secundaris), aportant patrons per interpretar-los i analitzar-los.

És interessant i apassionant quan tracta el món de les figures retòriques. Les que afecten la fonètica: al·literació, onomatopeia, paronomàsia, sinèresi...; les que afecten la sintaxi: anacolut, concatenació, hipèrbaton, polisíndeton...; les que afecten el significat: antífrasi, dilogia, metonímia, sinècdoque...; les que afecten la lògica del discurs: anàfora, hipèrbole, perífrasi, pleonasme...

A ulls d’un psicopedagog, el llibre no hauria de faltar als departaments de llengua catalana dels instituts del País Valencià, les Illes i el Principat. I a totes les universitats on tenen estudis de català. Recomanació fefaent, perquè és una obra on s’aprofundeix fins al darrer detall.

Sens dubte, també és molt recomanable per als seguidors de Raimon i dels que gaudim, regularment, visualitzant els seus vídeos per YouTube o allà on sigui. Proveu de veure’ls amb la versió de Palomero al costat: el llindar de satisfacció puja un esglaó més. Comprovat!

Raimon, Ausiàs March i altres clàssics
Josep Palomero
Editorial: Tàndem Alzira, 2017 Pàgines: 248 Preu: 11,95 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES