Art

ANTONIO MARCOS RIPOLL

PINTOR

“Vaig fer el quadre amb molt de sentiment pel que va passar l’1-O”

La seva particular versió del ‘Guernica’ on apareixen els fets de l’1-O ha fet que aquest pintor aficionat de Montgat s’hagi convertit en conegut pel gran públic de la nit al dia

El quadre inspirat en els fets de l’1-O d’Antonio Marcos Ripoll ha aixecat molta expectació arran de la seva exposició a la sala Albéniz de Tiana, on formava part d’una mostra monogràfica d’aquest pintor aficionat veí de Montgat.

Esperava que el quadre tingués la repercussió que està tenint?
No, la veritat és que m’ha agafat molt per sorpresa. Vaig pintar el quadre sense pensar gens en la repercussió que podia tenir. Va ser fruit del moment.
Com se li va acudir pintar-lo?
Estava treballant en una altra versió del Guernica, perquè és un quadre que sempre m’ha agradat, i el vaig fer servir per inspirar-me. Picasso és un pintor que sempre m’ha agradat molt. Feia dies que treballava en una versió personal del quadre, feta amb colors. El primer d’octubre jo era a casa i vaig veure per la televisió les imatges dels fets. En aquell moment tenia el Guernica al cap perquè és en el que estava treballant. Les imatges de la tele se’m van quedar gravades i vaig decidir fer-ne un quadre. Primer el vaig pintar en un format més petit en tela i em va agradar tant que després vaig decidir fer-lo una mica més gran en fusta. Tots dos els he exposat en la mostra que s’ha pogut veure a la sala Albéniz de Tiana.
Com va ser el procés de creació del quadre?
Vaig agafar alguns dels elements més significatius del quadre de Picasso com ara el cavall i el toro. La resta va sortir de la meva imaginació. A més de coses relacionades amb la votació i les càrregues policials, hi vaig posar un ànec i tres ocellets, que són elements que donen un toc més irònic a l’obra. El vaig dibuixar al matí, al migdia el vaig començar a pintar i al dia següent ja el tenia acabat.
I què va pensar quan el va tenir acabat?
Un amic meu que el va veure, es va sorprendre pel tema. Amb tot el que havia passat vaig estar a punt d’esborrar-lo, però per instint al final vaig decidir no fer-ho i conservar-lo.
Va participar d’alguna manera en l’1-O?
No, jo em vaig passar tot el dia casa i me’n vaig mantenir al marge, però quan vaig veure les imatges per la televisió, em queien les llàgrimes. El quadre el vaig fer amb molt de sentiment pel que va passar. La gent que va sortir per anar a votar no s’ho mereixia. Entenc que la policia havia de fer la seva feina, però per unes paperetes no s’hauria d’haver arribat al que va passar. Crec que el quadre em va sortir tan bé perquè expressa el sentiment que jo tenia en aquell moment, després de veure les imatges per la televisió. Tot va encaixar.
Quan va sortir la possibilitat d’exposar-lo?
L’exposició a Tiana va sortir més endavant. Vaig preguntar si podia fer una exposició i primer em van demanar que els ensenyés les meves obres. El quadre ja el tenia fet i el van veure i em van donar permís per fer-la. El Guernica de l’1-O va ser un dels quadres que es van exposar, juntament amb altres obres meves.
Quina va ser la resposta dels visitants?
Un dia, quan jo era a l’exposició, va entrar un home que va anar directe a veure el quadre de l’1-O. Es va presentar i em va oferir comprar-lo, em va oferir milers d’euros. D’entrada li vaig dir que no estava en venda.
I què en farà?
De moment no ho he decidit. M’agradaria que es pogués veure en un museu més endavant però encara no sé què faré.
Què li han dit del quadre?
De tot. Tothom opina. Hi ha gent que em critica per apropiar-me del Guernica. Jo em vull mantenir al marge de totes les polèmiques.
Havia fet mai abans un quadre de tema polèmic?
No, és el primer. M’inspiro en quadres coneguts d’artistes com Monet, Van Gogh i Dalí, i en faig la meva pròpia versió. També pinto paisatges.
Quant de temps fa que pinta?
No he estudiat mai art. Soc autodidacte i pinto des que era petit. A l’escola, als mestres ja els cridaven l’atenció els meus dibuixos. Faig quadres des de sempre i també pinto sobre pedres i les porto a les fires.
Li ve de família?
El meu avi, Antonio Ripoll, també era artista. Era de Molins de Rei i va pintar molts paisatges de Molins de Rei i del Papiol. Ell sempre em deia que pintés el que veia.
Vostè ha fet servir Montgat, el seu poble, de font d’inspiració?
Sí, he pintat molts quadres del poble i també moltes pedres.
Després de tot aquest rebombori, pensa continuar pintant?
Passi el que passi, la meva vida és pintar. Ara em sento reconegut, i això m’anima a seguir pintant durant molts anys més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls