Art

La Fundació Dalí llança el catàleg raonat d’escultures de l’artista

La publicació arriba després de vuit anys d’investigació i busca identificar i catalogar les creacions tridimensionals de Dalí

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha publicat aquest dilluns el primer tram del catàleg raonat d’escultura i obra tridimensional de l’artista figuerenc, que inclou les primeres creacions entre el 1931 i el 1936.

El Centre d’Estudis Dalinians de la fundació s’ha centrat des del 2011 en l’estudi de la producció escultòrica, per elaborar una publicació digital que recull l’obra original de l’artista i protegeix així la seva autoria davant la circulació de falsificacions. El primer capítol inclou 34 obres de l’època surrealista de Dalí, algunes d’elles inèdites o molt poc conegudes, com l’‘Espectre ornamental de l’erecció’, una escultura de guix que s’ha pogut identificar gràcies a fotografies de l’època. Les fotos han estat, precisament, l’element clau en el procés d’investigació, ja que es desconeix la ubicació actual de la meitat de les obres d’aquest primer tram.

Les 34 obres presentades són obres originals úniques, com el primer objecte classificat, que alhora és el primer objecte surrealista creat per Dalí: ‘Objecte de funcionament simbòlic’. Data del 1931 i es tracta d’un assemblatge, és a dir una tècnica que combina materials o objectes normalment trobats o altres elements de caràcter no artístic. Terminologies com aquesta s’expliquen en un glossari que inclou el catàleg, per fer entendre la varietat artística de Dalí no només als experts sinó al públic general.

La publicació pren com a referència el ‘Catàleg Raonat de Pintures de Salvador Dalí’, el qual va finalitzar-se el 2017, si bé l’estructura i la presentació s’han adequat a les característiques pròpies de l’obra tridimensional.

L’obra escultòrica de Dalí es divideix en l’obra original, la múltiple i les reproduccions, i el catàleg publicat s’endinsa exclusivament en l’obra original.

El fet que Dalí utilitzés una gran varietat de materials i tècniques ha fet que el catàleg inclogui tota mena d’obres tridimensionals, dins de les tres grans categories: escultures, objectes i instal·lacions. En una classificació més específica, hi trobem escultura de volum rodó, escultura intervinguda, involuntària, escultura-objecte, instal·lació efímera, o objecte surrealista, entre d’altres.

De la meitat de les obres no se’n sap la seva ubicació actual, mentre que la resta es troben en col·leccions, a part de la Fundació Dalí, com The Art Institute de Chicago, el MoMA de Nova York, el Museu Reina Sofía de Madrid i el Centre Pompidou de París. “És una nova mostra de la internacionalització de Dalí”, ha apuntat Bartolomé.

Es preveu que el catàleg, que es pot consultar online a la web de la Fundació Dalí, sigui obert i en transformació contínua, per poder-lo nodrir amb noves comprovacions i peces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona