Llibres

Més que un llibreter

La llibreria Mediterrània de Palafrugell posa fi a tres dècades d’activitat

La llibreria Mediterrània de Palafrugell, al carrer de la Tarongeta, als locals que havien estat Can Janó, abaixarà la persiana per darrera vegada aquest cap de setmana. Serà el punt final d’un projecte cultural iniciat ara fa tres dècades. Un tancament que arriba només unes setmanes després que també tanqués la llibreria Gavina, de Palamós, aquesta amb més de quaranta anys de treball i que va ser possible gràcies a la recordada Catalina Cargol, una de les grans activistes culturals del Baix Empordà; com també ho va ser Quim Turró amb el treball que va fer des de la llibreria Polèmica de Palafrugell.

Joan Aliu, amb la companyia de la seva esposa, Adela Ferrer, va ser, doncs, l’impulsor d’una iniciativa que es va inaugurar amb la presència del també recordat Manolo Vázquez Montalbán. Diumenge es tanca, arran de la definitiva jubilació del seu impulsor, un projecte que va tenir la vocació i l’aspiració de ser un punt de trobada; que comptava amb l’Espai Fòrum, una zona annexa més pensada per fer-hi concerts de petit format o exposicions, i una cafeteria. Joan Aliu va ser, a la pràctica, un dels impulsors d’una manera de fer, aquella que va més enllà de la venda d’un llibre, i que ara segueix, per exemple, la llibreria El Cucuc, de Torroella de Montgrí. Aquesta s’ha convertit en el darrer baluard d’aquesta manera d’entendre la cultura, i de la qual la Mediterrània era un clar exponent. L’obertura d’una cafeteria, que connectava amb la llibreria, va ser un element més, en aquest cas també innovador, per generar complicitats amb els clients i amics.

Aquesta llibreria, però, va ser el pas, segurament coherent i en bona part lògic, que va fer en Joan quan va haver de renunciar al seu somni de ser dibuixant. Ell era i és un enamorat dels còmics, de la bande dessinée francesa, el seu referent. En tornar de Barcelona, després d’una etapa com a dibuixant, la seva veritable vocació, va voler obrir una llibreria on els còmics també van ser protagonistes. I ho va fer agafant part d’un local amb molta història: Can Janó. Joan Aliu recorda que, abans de la llibreria, els seus pares hi van obrir un establiment que va fer la funció d’uns petits magatzems i que, durant uns anys, va coexistir amb la llibreria.

La Mediterrània tanca, sí, però potser no per sempre. Un grup de persones estan treballant, juntament amb en Joan i l’Adela, per continuar-la. Divendres a la tarda, a la sala annexa que feia de cafeteria, la Mercè Soto, que hi ha estat 14 anys treballant, en Joan i l’Adela, van voler fer un comiat als clients que durant aquests anys havien convertit la sala en un punt de trobada. Un acte que va voler ser un petit homenatge a en Joan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen