Cinema

Reobertura més lenta del previst

L’ajornament de grans estrenes de Hollywood frena la recuperació de l’activitat a les sales de cinema

Per ara les grans cadenes no han obert i la taquilla dels primers dies va ser el 5,2% de la de l’any passat

Les notícies que arriben de l’evolució del coronavirus als Estats Units no són bones, i els efectes que té sobre l’exhibició a Catalunya són evidents. A principis de juny es va anunciar que la gran majoria de sales obririen entre el 26 de juny i demà, 3 de juliol, però les dues empreses d’exhibició amb més sales al país, Cinesa i Balañà, de moment no tenen oberta cap sala en tot el territori català.

Tot i així, segons el Gremi de Cinemes de Catalunya, entre el 50% i el 60% de sales del país ja han obert. Ho han fet bàsicament amb tres tipus de produccions: reestrenes de pel·lícules que estaven en cartell quan van tancar al març (Onward, de Pixar, ha estat la més vista fins ara); produccions independents, sobretot europees, i reestrenes de clàssics. Les xifres han estat fluixes, però es pot dir que entra dins el previst: aforaments limitats, absència d’estrenes potents amb efecte arrossegador, necessitat de la gent d’oci en espais oberts després de mesos de confinament... El cas és que la taquilla a tot l’Estat (no disposem de xifres a Catalunya) ha estat de 284.100 euros el cap de setmana passat, el 5,2% de la de fa un any, segons dades del portal taquillaespaña.es. Un cap de setmana d’aquesta època de l’any sol tenir una taquilla de 5 o 6 milions d’euros en èpoques normals.

La recuperació ja es preveia lenta. “Hi ha molta incertesa. Si has de llançar una pel·lícula amb una gran inversió, no t’arriscaràs a fer-ho el 26 de juny”, deia fa tres setmanes en aquestes planes Camilo Tarrazón, president del gremi d’exhibidors, i situava les estrenes de Tenet, de Christopher Nolan, i Mulan (inicialment previstes per al 17 i 24 de juliol) com a grans fites de l’arrencada. Doncs bé, Warner ha posposat Tenet fins al 12 d’agost (i també Pinocho, prevista per a demà), i Disney retarda de moment Mulan fins al 21 d’agost. “La voluntat era obrir a finals de juny, però s’han mogut les estrenes grans, i s’obre de manera més esglaonada”, explica Pilar Sierra, gerent del Gremi de Cinemes de Catalunya, que reconeix: “Hem començat més fluix del que pensàvem.”

Francesc Vilallonga, membre de l’equip de gestió del cinema Truffaut de Girona i autor d’un ampli estudi sobre l’exhibició cinematogràfica a Catalunya, comenta que “el principal canvi que hi ha hagut ha estat l’evolució de la situació de la Covid-19 als Estats Units, que ha anat com ningú s’esperava”. “Al final –hi afegeix– s’està demostrat que tota la indústria audiovisual i el mercat cinematogràfic depenen molt del que passa als EUA.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà