Arts escèniques

Crítica

Desig sexual al bosc

El bosc té una llarga representació com a espai de llibertat: enmig de la naturalesa es dilueixen les convencions socials, la moral repressiva del desig, les jerarquies classistes, les identitats, compresa la sexual, i fins la idea de realitat per obrir-se cap a l’imaginari i l’oníric. D’aquí, el crític teatral Jordi Bordes em va recordar els boscos de Shakespeare a la sortida de la instal·lació Personalien, que Temporada Alta ha programat recentment a la Coma Cros de Salt un any i mig després de ser presentada al Museu Reina Sofia. Fruit de les exploracions d’Albert Serra en el llibertinatge abordat per escriptors francesos del segle XVIII, la instal·lació aprofita les imatges rodades per al film Liberté.

El bosc de l’Albert Serra, en tot cas, està ocupat per cossos concentrats en l’estimulació del desig sexual i la seva satisfacció, tot i que, de fet, es traspua una certa insatisfacció: com si el desig dugués a una necessitat insadollable de més; d’aquí que les trobades dels cossos (en fricció, diu Serra) suggereixen frustració: sovint interrompudes, semblen condemnades a la repetició i a l’avorriment que també pot sentir-se en veure-les. Amb un dispositiu de dues grans pantalles (amb imatges i sons que dialoguen quasi bé mai en sincronia) a cada extrem d’una sala a les fosques, Personalien està exempta dels diàlegs conspiradors dels llibertins de Liberté fugits d’una cort puritana. “Només” els cossos exhibint-se, espiant-se, fregant-se, masturbant-se, fuetejant-se i pixant-se. Enmig de les pantalles, els espectadors, convidats a exercir el propi voyeurisme i, segons creu Serra, a confrontar-nos amb el puritanisme en el qual ara estem atrapats. No ho hem vist, però, tot això? Potser la raresa és que estigui tan bellament filmat.

Personalien
Director: Albert Serra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona