Arts escèniques

Crítica

teatre

Del jo subjectiu, al nosaltres concret

La proposta escènica del best-seller català Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà, ajusta els capítols per explicar la peripècia de la Sió, la Mia, l’Hilari i el Jaume, principalment. S’aferren a la relació de personatges per fer-se entenedors, tot esquitxant-ho amb instants de màgia, aquelles petites gotes beneïdes en una primavera esclatant. El llibre fantasiós, que trasllada a molts jos abstractes i subjectius en cada lector, pren una forma més objectiva tot i que procura extreure instants poètics a través de la música, les penombres, i uns titelles entre juganers i volàtils.

Traduir la contemplació de la natura amb un puntejat de guitarra. Joan Arqué (Qui ets?, Encara hi ha algú al bosc) i Guillem Albà (Calma!, Pluja, Trau, però també Sketchofrènia) s’han atrevit a posar en escena la fantasiosa i cruel mirada d’uns personatges subjectes a la imprevisibilitat de la natura, transformada en llegendes de dones d’aigua, de bruixes i cabirols: la humanitat transforma en miracle allò que no pot entendre.

El muntatge es representa a la Biblioteca de Catalunya (amb uns arbres que pengen de les parets fent ombres a l’escena, constantment). Es juga amb un espai abstracte, que es transforma des de la simplicitat, una forma de treballar de La Perla 29 d’Oriol Broggi: des del mínim es descriu el màxim. Albà i Arqué recorren a uns titelles màgics per donar cos als animals. Massa puntualment, deixen els personatges en repòs i traspassen a moviment les sensacions que poden generar les muntanyes. Les vides que s’exposen al llibre, dures, de molt poca conversa, es traspassen als cossos de Laura Aubert, Ireneu Tranis, Anna Sahun, Caterina Tugores, Diego Lorca i Amaia Miranda. Són un equip que sap equilibrar-se i alternar paraula, gest i música, amb les aportacions musicals de Judit Neddermann. La peça roda amb eficàcia i amb la suficient delicadesa perquè els personatges es deixin estimar. Hi ha moments de divertida caricatura com a dedicatòria als pixapins o a les dèries de nena adolescent. O de la curiositat impúdica de Lluna, la gossa.

La dificultat de la peça s’ha resolt de manera eficaç, però s’ha deixat perdre aquella sensació d’estranyesa. Li falta el punt amarg i desesperant de La mort i la primavera o de Solitud. Hi ha moments preciosos, una interpretació molt ben interioritzada i expressada però que no respira prou la vida perquè embriagui el públic, aquesta vegada. La natura incomprensible i capriciosa és la que hauria d’embriagar l’espectador; en comptes de rierols ocasionals dringant pels bancs i les taules, haurien de creuar-hi cruels torrenteres.

Canto jo i la muntanya balla
Dramatúrgia: Clàudia Cedó
Direcció: J. Arqué, G. Albà
Intèrprets: Ireneu Tranis, Anna Sahun, Diego Lorca, Laura Aubert, Caterina Tugores, Amaia Miranda
Dimecres, 17 de febrer (fins al 4 d’abril). Biblioteca de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE