Arts escèniques

Mor Anton Font, creador d’Els Joglars

Apassionat del mim i pedagog, va fundar El Timbal, la primera escola de teatre privada de Catalunya

El mim, actor i pedagog Anton Font i Bernadet (Capellades, Anoia, 1932), un dels fundadors d’Els Joglars, va morir ahir a la matinada, segons va fer públic la seva família. Font va ser un pioner en l’ensenyament de l’expressió corporal i va crear la primera escola de teatre privada de Catalunya, El Timbal, l’any 1969.

Després de formar-se com a delineant, Anton Font va descobrir la vocació pel teatre en el seu Capellades natal a través de l’Esbart Abat Muntades, amb el qual va recórrer Catalunya i el sud de l’Estat francès. El 1962 es va instal·lar a Barcelona i va començar a freqüentar ambients pedagògics de l’Escola Activa, de l’Escola Laietània, on va fer classes d’expressió corporal, i de la Talitha, abans d’impartir cursos de la mateixa matèria a les escoles d’estiu de Rosa Sensat entre el 1967 i el 1971.

Format en el teatre de gest, l’any 1962 va fundar la històrica companyia teatral Els Joglars al costat d’Albert Boadella i Carlota Soldevila, però només hi va estar fins al 1967. El 1980 va crear i va dirigir altres grups i companyies de teatre com ara Facècia, Gacs i Teatre del Rebombori. El 1999 va crear l’Associació Catalana d’Escoles de Teatre (ACET), i el 2010 es va implicar en el renaixement del teatre La Lliga a Capellades.

Expressió corporal

Anton Font va ser pioner en l’ensenyament de l’expressió corporal i també un polifacètic emprenedor del món de l’educació i del teatre. Fins i tot va ser dissenyador i promotor de joguines didàctiques de fusta, a través de les empreses Didó, que va crear el 1964, i Cavall de Troia.

El 1976 va ser reconegut per la Federació Francesa de Dansa i Expressió Corporal a Europa (Fedacer) com l’únic representant del mim a l’Estat espanyol. Format pel gran Marcel Marceau, Anton Font va batejar el seu projecte d’escola a Barcelona en honor a un dels instruments més comuns dels joglars medievals: el timbal. Centre pioner en l’ensenyament de la dansa contemporània i el clown, per El Timbal han passat alumnes reconeguts com ara Toni Mira, Sergi López, Toni Albà i membres dels Comediants, Tricicle o Vol Ras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona