Cultura popular

La Dansa de la Mort de Verges arriba aquesta nit a tot el país, gràcies a un audiovisual dirigit per Lluís Danés, que s’emetrà íntegrament dins el TN Vespre

La recreació d’aquesta dansa, que forma part de la Festa Patrimonial d’Interès Nacional d’origen medieval, ha comptat amb la veu en off del vergelità Lluis Llach i música interpretada per Gemma Humet

Aquest any, la processó de la Dansa de la Mort de Verges, tornarà a fer-se sense públic a causa de la pandèmia, però arribarà a totes les llars de Catalunya amb una producció del Departament de Cultura que s’emetrà per TV3 avui dijous al TN Vespre.

La realització ha anat a càrrec de Lluís Danés (La Vampira de Barcelona), que ha creat una peça audiovisual al·legòrica d’aquesta tradició ancestral amb veu en off del vergelità Lluís Llach i música interpretada per Gemma Humet i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament, l’Associació de la Processó i tot el poble de Verges. El resultat és una recreació contemporània i cinematogràfica rodada el 26 de març, “perquè la dansa de la mort no deixi de ballar pels carrers de Verges”, en paraules de Danés. Es tracta d’una peça breu en què l’element principal de la processó, la Dansa de la Mort, recorre els carrers buits dels punts més importants de l’itinerari: el túnel de sortida, el carrer dels cargols i el carrer Major; finalitzant a l’interior de l’església de Verges, amb la tradicional reverència.


La tradició

Es creu que la Dansa de la Mort va néixer durant les epidèmies de pesta negra que van assolar Europa entre els segles XVI i XVII i que estava relacionada amb els ritus ancestrals de culte als difunts. Ens parla de la fragilitat de l’ésser humà des d’un cant a la vida: una temàtica totalment extrapolable al context de pandèmia que s’està vivint actualment.

La Processó de Verges, escenificada des de fa més de 400 anys en aquesta localitat del Baix Empordà, es va veure interrompuda l’any passat a causa de les restriccions per la pandèmia de la COVID19. L’any 1983 va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional i l’any 2010 Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS