Cultura popular

Montblanc viu amb “emoció” la Setmana Medieval adaptada a la pandèmia: “Hem tornat a fer Sant Jordi, és una satisfacció”

L’organització entregarà l’espasa d’honor al Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya

La 34a edició de la Setmana Medieval de Montblanc tanca aquest diumenge quatre dies de certamen adaptat a la pandèmia.

Tot i el confinament comarcal, l’Associació de la Llegenda de Sant Jordi no ha volgut renunciar, per segon any, a una celebració en què tot el poble es bolca i que s’ha viscut amb molta “emoció”.

“Les cares i els ulls de les persones ho diuen tot; hem tornat a fer Sant Jordi, és una satisfacció”, ha celebrat el president de l’entitat, Matíes Martí.

La pluja d’aquest diumenge al matí ha obligat a suspendre l’espectacle infantil, però s’ha mantingut obert el mercat medieval i la mostra d’oficis.

El certamen clourà amb el lliurament de l’espasa d’honor al Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya.

Montblanc no ha viscut el bullici habitual d’una Setmana Medieval amb carrers plens de visitants i activitats culturals. Però ni una versió més reduïda dels actes ni les restriccions han fet minvar les ganes de viure el Sant Jordi.

De fet, s’han format cues aquest diumenge al matí de veïns del municipi i de la comarca per entrar a la plaça i l’església de Sant Francesc, ja que es controlava l’aforament d’aquest recinte on s’han instal·lat una vintena de parades del mercat medieval i la mostra d’ofici.

“La gent és sant jordista al poble, hem sigut valents, atrevits, sempre amb prudència, vigilant amb les mesures del Procicat i hem pogut fer la festa que volíem”, ha expressat el president de l’associació.

Per molts dels paradistes ha estat la primera fira després d’un any en blanc per culpa de la pandèmia. És el cas de la Mireia Viñas, una venedora de Vic que ven formatges i embotits, i que des de fa gairebé una dècada posa la parada al mercat medieval montblanquí.

“La gent respecta molt les distàncies i col·laboren molt, ens diuen que compren una mica a totes les parades perquè tothom marxi content “, ha valorat Viñas. Segons ella, el control de l’aforament té la seva part positiva perquè permet una atenció més personalitzada del client.

En Marc Català i la Carla Ferré, el Sant Jordi i la Princesa d’aquesta edició, també s’han mostrat satisfets per haver pogut celebrar el certamen en les actuals circumstàncies. Malgrat les limitacions i restriccions, els joves han assegurat que l’experiència ha estat única i que han aprofitat cada instant.

“Fa quatre dies que estic en un núvol, és molt bonic”, ha afirmat Ferré. “Ens esperàvem que fos més reduïda, ho ha sigut amb temps, però l’hem viscuda d’una manera molt intensa”, ha afegit Català.

L’organització ha reduït a sis els espectacles d’aquesta edició -limitat a 600 persones cadascun d’ells i a 400 assistents el pregó inaugural.

Aquest acte, a càrrec de la periodista montblanquina Candela Figueras, va ser seguir per més d’un miler de persones en la retransmissió que es va fer en línia. “Hem fet l’esforç de donar els actes en línia i la majoria han tingut molta expectació”, ha subratllat el president de l’associació.

Dels grans espectacles només s’ha mantingut la Representació de la Llegenda de Sant Jordi, al Foradot, amb un únic espectacle de pagament. En les anteriors edicions, es feien dos passis que sumaven 3.000 assistents.

A més, s’han eliminat del programa d’actes l’emblemàtic Dracum Nocte, el sopar medieval, les comitives reials i tots els grans actes dins l’església de Santa Maria per adaptar-se a la situació pandèmica. L’organització també ha reduït un gran gruix d’actors amb uns 200 voluntaris menys.

Aquest dissabte es va estrenar el projecte ‘Sant Jordi tot l’any’. Es tracta d’una ruta virtual que permetrà visualitzar icones de la llegenda a diferents indrets de la vila medieval a través de dispositius mòbils.

D’aquesta manera, els visitants podran viure la festivitat de Sant Jordi durant tot l’any. La primera icona ha estat la d’un drac virtual que ha pres com a referència la figura real del Drac de la Setmana Medieval, que fa 8,5 metres de llarg i quatre metres d’alçada.

La Setmana Medieval clourà aquest diumenge a la tarda amb l’acte de lliurament de l’espasa d’honor que l’associació entregarà al Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya. “Després del que hem viscut aquest any, creiem que el col·lectiu s’ho mereix, es mereix les nostres gràcies per tot el que estan fent”, ha tancat Martí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda