Música

Retorn a ‘Ben endins’

Sopa de Cabra celebra els 30 anys del disc amb una gira i una nova gravació

Un nou vídeo de ‘Si et quedes amb mi’ reuneix artistes com ara Santi Balmes, Joan Dausà i Suu

Avui fa exactament 30 anys Sopa de Cabra publicava el que, amb 150.000 còpies, figura com el disc més venut de l’era del rock català: Ben endins (Salseta Discos, 1991), un disc majoritàriament en directe gravat unes setmanes abans –21 i 22 de febrer–, a la Sala Zeleste del carrer Almogàvers, on aquell 8 de maig, per exemple, Paul McCartney havia debutat a Barcelona, i que marcaria un abans i un després no únicament en la trajectòria del grup gironí, sinó també en la del rock català, que aquell any veuria publicats també discos com ara Calla i balla! (Els Pets), El més gran dels pecadors (Sau), Lax’n’Busto i Raons de pes (Umpah-pah), i que 34 dies més tard faria el seu particular Everest amb un macroconcert al Palau Sant Jordi amb Sangtraït, Els Pets, Sopa de Cabra i Sau de protagonistes i 21.104 espectadors. Ben endins, un doble LP amb dinou cançons, tenia, a més de la part en directe, cinc temes inèdits gravats als estudis Aurha d’Esplugues de Llobregat i la famosa frase de benvinguda dels gironins: “Bona nit, malparits!”, que Gerard Quintana havia emprat en aquells concerts a la Zeleste, actualment Razzmatazz, per primer cop.

L’efemèride serà celebrada amb tots els honors, ara, pel grup de Quintana i Josep Thió, que, fins ben entrat el 2022, recordaran aquell tercer disc seu amb una gira de concerts, un videoclip amb convidats, una exposició a la Casa de Cultura de Girona, un documental previst per a principis de l’any vinent i una “segona versió” d’aquell treball, enregistrat, aquesta vegada, amb la col·laboració d’altres artistes i que es publicarà a la tardor.

Vídeo amb amics

El primer que arriba, avui mateix, és el videoclip: una revisió de Si et quedes amb mi (el primer single que va tenir Ben endins) amb Santi Balmes (Love of Lesbian), Alguer Miquel (Txarango), Suu, Joan Dausà, Judit Neddermann i Beth de convidats, i que inclou, també, un solo del guitarrista original de Sopa de Cabra,Joan, Ninyín, Cardona, un dels “herois” d’aquelles dues nits a Zeleste i mort a principis del 2002. Amb el reclam publicitari d’haver estat “el retrat d’una generació”, Ben endins, en què es trobaven cançons com ara El boig de la ciutat, L’Empordà i Mai trobaràs, serà festejat en directe en una gira que començarà el 26 de juny a les Planes d’Hostoles, a la Garrotxa, i que, de moment, ja té dates confirmades en festivals com, per exemple, el Grec i el Cruïlla (a Barcelona), el Sunflower Festival de Gualta, el Jardins de Terramar de Sitges, l’Arts d’Estiu de Pineda de Mar, Cap Roig i el Som de Mar de Lloret de Mar, a més d’actuacions a Tarragona, Palma i la Cerdanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà