Llibres

Una lluita triple

Literal, el festival d’idees i llibres radicals, arriba a la setena edició mantenint l’esperit crític i de combat

Els actes dels dies 22 i 23 de maig, a banda de ser físics, també es podran seguir per ‘streaming’

Literal, el festival d’idees i llibres radicals, celebrarà la setena edició els dies 22 i 23 de maig al recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona, amb l’impuls de sempre tot i que en un ambient encara de precaució sanitària per la pandèmia.

Des de fa set anys l’equip organitzador de Literal treballa per fer un esdeveniment massiu que divulgui el pensament crític. Aquesta edició tindrà un format presencial amb un mercat del llibre amb un centenar d’editorials independents dels Països Catalans i de l’Estat espanyol, que, com sempre, estarà acompanyat per una extensa programació de converses, debats, presentacions de llibres, poesia, contacontes i música.

La temàtica que han triat per a aquest any es podria concretar en un sol concepte, la lluita, la que cal per evitar el canvi climàtic, en favor de causes feministes i per combatre el feixisme.

Però també hi ha una altra lluita latent, la del virus que encara ens limita. I això ha fet que l’organització s’hagi replantejat la situació dels estands per mantenir unes mesures que evitin el contagi. Literal omplirà els carrers de la Fabra i Coats, que esdevindrà La Ciutat dels Llibres Radicals. Han rebatejat amb noms vinculats al pensament crític els carrers del recinte per reivindicar la memòria de persones vinculades políticament a les idees que van contribuir a forjar els fonaments del festival. Així, es podrà passejar per l’avinguda Montserrat Roig, la plaça Manuel Vázquez Montalbán, la plaça Maria Mercè Marçal...

El repartiment d’estands pels carrers del recinte de la Fabra i Coats garantirà els protocols sanitaris i de seguretat marcats pel Procicat i permetrà continuar fent de Literal un espai de trobada entre persones, llibres i idees radicals. La fira s’ha consolidat en el panorama literari, intel·lectual i polític al país i al conjunt de l’Estat, atraient tant professionals com públic en general, amb unes xifres al voltant dels 10.000 assistents per edició.

L’edició 2021 de Literal torna a ser una edició excepcional. L’organització de la fira ha aprofitat els mesos de confinament per teixir encara més la seva xarxa ampliant la col·laboració tant amb biblioteques com amb llibreries. Una trentena de llibreries repartides per tot el territori català s’han sumat com a punt de recollida dels llibres que s’adquireixin a través del web.

Els actes dels dies 22 i 23 de maig, a banda de ser físics, també es retransmetran per streaming a través de LiteralTV. El festival ha fet una aposta per la sobirania tecnològica i, juntament amb altres entitats, ha impulsat PlataformESS, una plataforma virtual que, des de l’horitzontalitat i sota els principis de l’economia social i solidària, ha permès resoldre la necessitat de virtualització del festival.

Alguns dels noms que participaran en els diferents actes són Leslie Kern, escriptora i activista feminista autora de Ciudad feminista (Bellaterra Edicions); Elsa Dorlin, filòsofa i autora de La matriz de la raza. Genealogía sexual y colonial (Txalaparta); Norman Ajari, una de les veus més potents de la lluita antiracista francesa, autor de Dignidad o muerte. Ética y política de la raza (Txalaparta); Yayo Herrero, una de les investigadores més influents en l’àmbit europeu ecofeminista i ecosocialista, coautora de Per què les dones salvaran el planeta (Raig Verd), que conversarà amb Ingrid Guardiola, assagista cultural i coautora de Fils. Cartes sobre el confinament, la vigilància i l’anormalitat (Arcàdia), entre d’altres.

Totes les activitats son d’accés lliure i gratuït, prèvia reserva de seient a través del web del festival, on també es pot consultar la graella d’actes i horaris: https://literalbcn.com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda