Música

Mirador

40 anys de qualitat musical

El Festival de Torroella és una proposta musical que ve de lluny i que ha anat millorant amb el temps

La vila de Torroella de Montgrí té tradició musical des de fa segles. Ja a l’edat mitjana, quan Torroella fou designada vila reial, començà la seva relació amb la música del moment i fou des del segle XIV que hi hagué una capella musical a l’església de Sant Genís, fins ben entrat el segle XIX. Després prengué el relleu la música popular, de cobla i ball, amb reconegudes orquestres. I fou fa quaranta anys quan començà, sota l’impuls d’en Josep Lloret, el Festival de Música de Torroella, bàsicament centrat en la música clàssica. Cada temporada se n’ha millorat la logística i la qualitat, gràcies a la voluntat i expertesa dels organitzadors, la generositat dels sponsors i la persistència dels associats i assistents. El Festival de Torroella ha gaudit de la presència de grans solistes vocals i instrumentals com Radu Aldulescu, Yehudi Menuhin, Jaume Aragall, Jordi Savall, María Bayo, Jean-Pierre Rampal, Anne Sofie von Otter, Thomas Quasthoff o Grigori Sokolov, entre d’altres, i també dels cors i orquestres barrocs europeus més importants, així com de destacats grups de cambra. De fet, la música antiga i barroca ha estat sempre molt present en les programacions del festival. Tot plegat ha donat qualitat, complicitat, fidelitat, impuls i dimensió al festival i l’han situat entre els més destacats de casa nostra i amb un molt bon reconeixement internacional.

I enguany, malgrat les dificultats que genera la pandèmia de la Covid-19, el festival, sota la direcció de Montse Faura i la presidència de l’Albert Bou, segueix ben present i progressant en la qualitat. Així, aquest mes de juliol hi ha hagut el festival Fringe. I a més, entre juliol i agost es faran els disset concerts a l’auditori de l’Espai Ter, tots de qualitat contrastada, dels quals destacaria, per diferents motius, Joyce Didonato, Jakub Jozef Orlinski, Joaquín Achúcarro, que serà la 29a vegada que ve al festival, o Maria João Pires, entre d’altres.

Una proposta musical per als amants de la música clàssica que ve de lluny, que ha anat millorant en aquests quaranta anys, i que enguany segueix amb l’aposta basada en la qualitat dels artistes i l’expertesa i compromís dels dirigents i col·laboradors del Festival. Tot plegat fa un resultat d’èxit del qual val la pena gaudir. Si hi veniu, trobareu una excel·lent proposta musical i també un entranyable marc històric, cultural, vital i gastronòmic, que ofereix la vila de Torroella de Montgrí. Som-hi!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda